17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü’nde Ankara ve Ä°stanbul’da tansiyon ve nabız ölçümü yapılacak. Kardiyovasküler Akademi DerneÄŸi’nin AstraZeneca Türkiye ve OMRON Healthcare’in koÅŸulsuz desteÄŸi ile hayata geçirdiÄŸi “HayATIMın HIZI Kontrolümde” projesi..
17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü’nde Ankara ve Ä°stanbul’da tansiyon ve nabız ölçümü yapılacak.
Kardiyovasküler Akademi DerneÄŸi’nin AstraZeneca Türkiye ve OMRON Healthcare’in koÅŸulsuz desteÄŸi ile hayata geçirdiÄŸi “HayATIMın HIZI Kontrolümde” projesi kapsamında, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Ankara’da Armada AVM otoparkında ve Ä°stanbul’da BeÅŸiktaÅŸ Barbaros Anıtı Meydanı’nda kurulacak saÄŸlık çadırlarında uzman doktorlar, ziyaretçileri tansiyon ve nabız ölçümlerini yaparak konuyla ilgili bilgilendirecek.
Kardiyovasküler Akademi DerneÄŸi, dünyada önlenebilir ölümlerin en önemli sebebi olan hipertansiyon konusunda farkındalık saÄŸlamak ve son yıllarda ön plana çıkan hipertansiyon hastalarında yüksek kalp atım hızının, kalp hastalığına baÄŸlı ölüm riskini artırdığı bilgisinin önemini vurgulamak amacıyla AstraZeneca Türkiye ve OMRON Healthcare’in koÅŸulsuz destekleriyle “HayATIMın HIZI Kontrolümde” projesini hayata geçirdi.
Proje kapsamında 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü’nde Ankara ve Ä°stanbul’da kurulacak saÄŸlık çadırlarında saÄŸlık çalışanları, ziyaretçilerin nabız ve kan basıncı ölçümlerini yapacak ve ölçüm sonuçlarına göre ziyaretçileri bilgilendirecek.
Ziyaretçiler, “HayATIMın HIZI Kontrolümde” projesi kapsamında 17 Mayıs 2022 Salı günü 09.00 – 19.00 saatleri arasında Ankara’da Armada AVM otoparkında, Ä°stanbul’da ise BeÅŸiktaÅŸ Barbaros Anıtı Meydanı’nda (Ãœsküdar motor iskelesi civarı) kurulacak saÄŸlık çadırlarında sunulacak bu hizmetten ücretsiz bir ÅŸekilde faydalanabilecek.
Dünyada 1,28 Milyar Hipertansiyon Hastası Var
Kan basıncının normal deÄŸerlerden yüksek olması olarak bilinen hipertansiyon (HT), Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün raporlarına göre erken ölümün ve önlenebilir ölümün en önemli nedenlerinden birisi. YetiÅŸkinlerde hipertansiyonun görülme sıklığı, yüzde 30 – 45 civarında. 2015 yılı verilerine göre, her 4 erkekten biri ve her 5 kadından biri hipertansiyon hastası. Ayrıca hipertansiyon, ilerleyen yaÅŸla birlikte daha yaygın hale geliyor. 60 yaÅŸ üstü kiÅŸilerde görülme sıklığı yüzde 60’ın üzerine çıkabiliyor. Hipertansiyon tüm dünya genelinde sosyoekonomik göstergelerden bağımsız olarak yaygın ve benzer bir ÅŸekilde görülüyor. Yine Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün son verilerine göre, hipertansiyonu olan yetiÅŸkinlerin yarısından azı (% 42) teÅŸhis ve tedavi görmektedir. Hipertansiyon nedeniyle ilaç kullananların bile sadece yüzde 21’i tam bir tedavi alabiliyor. Maalesef hipertansiyonu olan yetiÅŸkinlerin tahminen yüzde 46’sı da bu duruma sahip olduklarının farkında bile deÄŸiller.
Türkiye’de Hipertansiyon Kadınlarda Daha Çok Görülüyor
Türkiye’deki veriler dünya geneli ile benzer olsa da konu ile ilgili ülkemizde yapılan önemli çalışmalardan biri olan TEKHARF çalışmasına göre tüm yaÅŸ gruplarında kadınlarda kan basıncı erkeklerden daha yüksek. Ayrıca 2018 – 2019 verilerine bakıldığında hipertansiyon kaynaklı ölümlerin kadınlarda daha fazla olduÄŸu görülüyor. Bunun yanında farkındalık oranlarına bakıldığı zaman kadınların yaklaşık yüzde 60’ının, erkeklerin ise yaklaşık yüzde 40’ının hastalığının farkında olduÄŸu ortaya çıkıyor. DiÄŸer bir açıdan deÄŸerlendirildiÄŸinde hipertansiyonu olan kiÅŸilerin ortalama yarısı hastalığın farkında deÄŸil.
“Hipertansiyon Önemli Bir Ölüm Nedenidir”
Kardiyovasküler Akademi DerneÄŸi BaÅŸkanı Prof. Dr. Ömer Kozan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün 2021 verilerine göre tüm dünyada 7,5 milyon kiÅŸinin hipertansiyon nedeni ile hayatını kaybettiÄŸini söyleyerek bu rakamın tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 12’sine karşılık geldiÄŸine dikkat çekti. Kozan açıklamasının devamında, “T.C. SaÄŸlık Bakanlığı verilerine göre ise ülkemizde her dört ölümden birinin nedeni hipertansiyon. Artan kan basıncı, kalp krizine yol açan kalp damar hastalıkları, felç ve beyin kanaması için önemli bir risk faktörü olarak öne çıkıyor. Bunun yanında son yıllarda yapılan çalışmalarda, hipertansiyonu olan hastalarda yüksek kalp atım hızının kalp nedenli ölüm riskini belirgin ÅŸekilde artırdığı da gözlemlendi. Bu nedenle, hipertansiyonu erken tanımak, uygun tedavi etmek ve bu hastaların kalp atım sayılarını takip etmek ölüm riskini azaltmak için oldukça önem taşıyor. “HayATIMın HIZI Kontrolümde” projesi kapsamında kuracağımız çadırları ziyaret edenler uzman doktorlar tarafından tansiyon ve nabız ölçümleri yapılarak konuyla ilgili bilgilendirilecek ve hipertansiyon hastası olduklarını öğrenmeleri durumunda erkenden gerekli önlemleri alma imkanını bulacak. Halkımız bu proje sayesinde hipertansiyon konusunda önemli bir farkındalık da kazanmış olacak” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.