CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, devlet üniversitelerinde eğitim alan Suriyeli ve Libyalı lisans, ön lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin sayılarının açıklanması istemiyle Milli Eğitim Bakanlığına yazılı soru önergesi..
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, devlet üniversitelerinde eğitim alan Suriyeli ve Libyalı lisans, ön lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin sayılarının açıklanması istemiyle Milli Eğitim Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.
Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ülkemizdeki devlet üniversitelerinde 73 bin 570 Suriyeli ve 2006 Libyalı öğrencinin, lisans, ön lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi aldığını bildirdi. Bakan Selçuk, ülkemizde Türkçe kurslarına katılan mülteci sayısının ise 70 bin 921 olduğunu açıkladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde ülkemizdeki Suriyeli öğrencilerle ilgili rakamsal veriler ve Türkçe öğrenen mültecilerin sayısının açıklanmasını istedi.
Gürer, önergesinde, “2019-2020 eğitim yılında ilköğretim, orta öğretim ve lise eğitimi alan Suriyeli öğrenci sayısı kaçtır?
2019 yılı itibari ile bakanlığınız kurslarından Türkçe öğrenerek sertifika alan öğrenci olmayan yabancı uyruklu kişi sayısı kaçtır?
2018- 2020 eğitim yılları arasında devlet üniversitelerinde eğitim alan Suriyeli ve Libyalı; lisans, ön lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi sayısı kaçtır?” şeklinde sorular yöneltti.
700 Bine Yakın Mülteci Öğrenci Var
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “2019-2020 eğitim yılında (30 Haziran 2020 itibarıyla) Geçici Koruma Altındaki Öğrencilerin eğitim kademelerine göre sayıları; Anaokul 35.553, İlkokul 338.807, Ortaokul 222.703 ve Lise 89.518’dir” dedi.
70 Bin 921 Yabancı Uyruklu Türkçe Öğrendi
Bakan Selçuk, 1 Ocak 2019’dan 2020 yılının Haziran ayına kadar, 18 yaş ve üzeri yetişkinlere yönelik yabancılar için Türkçe kurslarına katılıp sertifika alan toplam 70 bin 921 yabancı uyruklu kişi bulunduğunu açıkladı.
Bakan Selçuk, “Hızlandırılmış Eğitim Programı kapsamında Ocak 2019 tarihi itibariyle, 9-18 yaş aralığında bulunan Geçici Koruma Altındaki Suriyeli 11.836 çocuğa Al, A2 seviyesinde Türkçe dil eğitimi verilmiş, Yetişkinler İçin Türkçe Dil Eğitimi Projesi kapsamında 25.03.2019-31.12.2019 tarihleri arasında harmanlanmış öğrenme modeli kullanılarak toplam 31.709 yetişkin kursiyere Al, A2 ve B1 seviyelerinde Türkçe dil eğitimi verilmiş ve neticesinde kursiyerler başarılı olarak belge almıştır” diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2018-2020 eğitim öğretim yılları arasında devlet üniversitelerinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi alan Suriyeli öğrenci sayısının 73 bin 570, Libyalı öğrenci sayısının ise 2 bin 6 olduğunu bildirdi.
Suriyeliler Yerleşik Düzene Geçti
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pandemi sürecinde ülkemizde beş milyona yaklaşan mülteci nüfusunun geri planda kaldığını belirterek ülkemizde geçici ikamet edip süreç içinde ülkelerine dönecekleri ifade edilen Suriyelilerin hemen hemen her kentte yerleşik düzene geçtiğini ve ülkemizde verilerde de görüldüğü gibi 700 bin Suriyeli çocuğun eğitim aldığını belirtti. Gürer, “Suriye’de teröristlerden arındırılan bölgeye geri dönüş yeterince sağlanamadı. Türkiye’ye gelen birçok mülteci, kentlerde işyeri açarak yerleşik düzene geçtiler. Her türlü desteğin iktidar tarafından sağlanması Suriyeliler için ülkemizi cazip kılmıştır. Suriye’de yaşananlar insanlık dramıdır. Avrupa ülkeleri bu bağlamda verdikleri sözleri tutmazken Suriye’de iç savaşın sonlanıp, Suriyelilerin ülkelerine geri dönmesi kısa vade de olası görülmüyor. Bu nedenle her kademede sorunlar, her koşulda dikkatle izlenmesi ve çözüm sağlanması önemlidir” diye konuştu.
Piktes Öğretmenleri Kadro Verilsin
Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi kapsamında Öğretmen olarak görevlendirilenlerin proje sonunda işsiz kalacağına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Piktes öğretmenleri MEB okullarında görev yapan öğretmenlerle aynı koşullarda görev alıp, aynı işi yapmaktadır. Beş yıllık tecrübe de edinen öğretmenler doğrudan öğretmen kadrosuna geçirilmelidir. Sözleşmeli öğretmenler gibi Piktes öğretmenleri de mağdurdur. Öğretmenlik görevini yapan, 657 koşullarına tabi ancak kadro verilmeyen tüm öğretmenlere kadroları verilip mağduriyetleri giderilmelidir” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.