Son Dakika: Çanakkale Teknopark Anadolu’da Yine Zirvede *** Biga’da Uyuşturucu Operasyonu Yapıldı *** CHP’li Güneşhan: “Deprem Bölgesinde Eğitim Büyük Sorun!” *** Gazetecilerden İl Genel Meclisi Başkanı’na Ziyaret *** 101 Anne Yüzlerce Öğrenci İle Buluştu *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

Aysu Türkoğlu Adını Tarihe Yazdırmak İçin Yüzecek

Bodrumlu Aysu Türkoğlu, Manş Denizini geçen en genç yüzücü olarak adını tarihe yazdıracak. Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi olan Aysu Türkoğlu 2001 Bodrum doğumlu. Bir sporcu olarak dünyada en..

Aysu Türkoğlu Adını Tarihe Yazdırmak İçin Yüzecek
Yayınlanma: 590 Okuma

Bodrumlu Aysu Türkoğlu, Manş Denizini geçen en genç yüzücü olarak adını tarihe yazdıracak.

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi olan Aysu Türkoğlu 2001 Bodrum doğumlu. Bir sporcu olarak dünyada en zorlu kanallardan olan Manş Denizini geçen en genç Türk sporcu olmak, kendisinin ve Türkiye’nin adını tarihe yazdırmak istiyor. 14 senelik birikimi ve şu anda devam etmekte olan yüzme kariyeriyle Aysu Türkoğlu bu ayın son günlerinde hedefine ulaşmayı planlıyor.

Aysu Türkoğlu ve ailesi bu hedefi gerçekleştirme yolunda kendi imkanları ve Bodrum Belediyesi’nin desteğiyle geçen yıl başvuruda bulunmuş olsa da pandemi koşulları yüzünden kabul edilmedi. Manş’ı geçme idealinden vazgeçmeyen Aysu Türkoğlu, bu yıl ATM Yatçılığın sponsorluğunda tekrar başvuruda bulundu ve kabul edildi. ATM Yatçılığı bünyesinde bulunduran, iş insanı Atila Türkmen’in kurucusu olduğu Türkmen Holding, The Bodrum Cup’ın ilk Katılımcılarından ve ilk komodoruydu. Aysu’nun ancak destek olunduğu takdirde hayalini gerçeğe dönüştürebileceği açık görünürken Türkmen Holding’in sahibi ve ATM Yatçılık’ın kurucusu Atila Türkmen genç sporcuya sponsor olmayı kabul etti. Atilla Türkmen ayrıca The Bodrum Cup’ın hayata geçmesini sağlayan ilk büyük sponsorlardan biri.

Bu süreçte Aysu Türkoğlu’nu antrenörü Bengisu Avcı Erdoğan hazırlıyor. Erdoğan’ın kendisi de 2018’de Manş’ı 11 saat 29 dakikayla en hızlı geçen kadın açık su yüzücüsü olmuştu.

Aysu Türkoğlu antrenmanlarına hiç aksatmadan devam ediyor. Aysu, babası Mustafa Türkoğlu ve yüzme antrenörü Bengisu Avcı Erdoğan bu ayın sonuna doğru İngiltere’ye uçup Dover’a geçecek. Temmuz ayının 28 ile 31’i arasındaki zaman diliminde hava ve deniz şartlarının yüzmeye uygun olduğu günde Aysu’nun Manş geçişini yapması bekleniyor.

Manş Denizi’ni Yüzerek Geçen İlk Türk Kadını Nesrin Olgun Arslan’dan Destek

Nesrin Olgun Arslan, 1979’da 15 saat 47 dakikada Manş Denizini yüzerek geçerek ilk kadın Türk unvanını almıştı. Arslan, Aysu Türkoğlu’na destek için son antrenmanında da yalnız bırakmadı. 43 yıl önce Manş’ı geçen ilk Türk kadını olan Adanalı Nesrin Olgun Arslan da İçmeler’deki toplantıya katılarak 21 yaşındaki Aysu’ya destek verecek.

Manş Geçişi, “Açık Deniz Yüzücülerinin Everest”i Olarak Kabul Ediliyor

Manş Kanalı WOWSA’nın (World Open Water Swimming Association) seçmiş olduğu 7 ocean geçişlerinden biri. 7 Ocean olarak adlandırılan bu zorlu deniz parkurları arasında Manş (İngiltere-Fransa), Cook Strait (Yeni Zelanda), Catalina (ABD), Cebelitarık (İspanya-Fas), Molokai (Hawaii), Kuzey Kanalı (İrlanda-İskoçya), Tsugaru (Japonya) yer alıyor. Manş, İngiltere ile Fransa arasındaki kuzey denizinin aktığı kanal. Bu mesafe kuş uçuşu 36 kilometre ancak 12 saatte bir oluşan gelgitten dolayı yüzen kişinin hızına göre 40-42 kilometre uzunluklarına gelebiliyor. Su sıcaklığı yaklaşık 13-17 derece civarı. Kanalı yüzerek geçerken bir gözlem teknesi sporculara geçiş süresince eşlik ediyor, aynı zamanda geçişi yaparken tekneden besin desteği de alınıyor. Channel Swimming Association’ın belirlediği kurallar gereği yüzücünün tekneye dokunması ve termal koruyucu gibi yüzmeyi kolaylaştıran mayolar giymesi yasak. İlk kanal geçiş, 24 Ağustos 1875’te Yüzbaşı Matthew Webb tarafından 21 saat 45 dakika içinde gerçekleşmiş.

Manş’ı Geçme Hayali Nereden Geliyor?

Tam bir deniz ve yüzme tutkunu olan Aysu Türkoğlu, 2016 yılındaki Aquamasters yarışından hemen önce Manş’ı geçmiş olan yüzücülerin kürsüye davet edip plaket verildiğini gördüğünde, ilk kez duyduğu bu parkurun güzelliğinden etkilendiğini belirtiyor. Daha sonra Manş’ı 39 yıl arayla geçen iki Türk kadını Bengisu ve Nesrin Olgun Arslan’ın hikayelerini öğrenince kafasında bu hayali şekillendirmeye başlayan Aysu Türkoğlu, “Manş Kanalı’nda 1652 solo 842 takım olmak üzere toplam 2494 geçiş yapıldı. 15’i bireysel olmak üzere ise 6 Türk takımı geçti. Bunlardan sadece 3’ü kadın. Ben de geçtiğim takdirde hem kadınlarda hem erkeklerde Manş denizini geçen en genç Türk unvanını almış olacağım” diyor.

Uzun Mesafe Yüzücülerinin Endişesi: Yağsız Kalma, Soğuk ve Sürtünme Tahrişi

Uzun mesafe yüzerken vücutta karbonhidratın tükendiğini ve çok gerekli olan yağın eksildiğini belirten yüzücü, “Dolayısıyla benim Manş’ta sadece kas değil, yağ kütlesine de ihtiyacım var” diyor. Bu nedenle özel bir diyet uyguluyor. Soğuğa karşı ise en büyük kozunun Bodrum’a özgü elma yağı olacağına inanarak şöyle söylüyor: “Elma yağını Dover’da kim sürer benden başka? Tabii vazelin ve lanolin (koyun yünü yağı) karışımını da kesinlikle sürmem şart, o ayrı. Çünkü yüzmeye başladıktan 3 km sonra sürtünmeden dolayı enseniz ve kasıklarınız kesilmeye başlıyor. Vazelinli karışım hem bir tık soğuktan koruyor, hem de o tahrişi azaltıyor”.

Manş geçişinde dünya rekoru 6 saat 55 dakika ile Avustralyalı maraton yüzücüsü Trent Grimsey’e ait. Murat Güler, 1954’teki üçüncü denemesinde Manş Denizini geçen ilk Türk olmayı başarırken, Erdal Acet ise 1976’da Manş’ı 9 saat 2 dakikada geçerek dönemin dünya rekorunu kırmıştı.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.