Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanı olarak Gelibolu’ya gelişinin 94’üncü Yıl dönümü törenle kutlandı. Gelibolu’da 2’nci Kolordu Komutanlığı Karargahı önünde Atatürk Anıtında gerçekleştirilen törende Atatürk’ün 94. Yıl önce Cumhurbaşkanı olarak Gelibolu’ya..
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanı olarak Gelibolu’ya gelişinin 94’üncü Yıl dönümü törenle kutlandı.
Gelibolu’da 2’nci Kolordu Komutanlığı Karargahı önünde Atatürk Anıtında gerçekleştirilen törende Atatürk’ün 94. Yıl önce Cumhurbaşkanı olarak Gelibolu’ya gelişi anlatıldı.
Tören Gelibolu 2’nci. Kolordu Karargahı önünde saat 11.00′ de düzenlenen törenden önce sabah erken saatlerden itibaren resmi kurum ve kamu binaları ile ilçe Türk bayrakları ile donatıldı.
Tören Atatürk Anıtına Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı, 2’nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız ve Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar tarafından çelenk sunulması ile başladı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar tarafından günün önemini belirten bir konuşma yapıldı.
Başkan Özacar konuşmasında; “Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Cumhurbaşkanı olarak Gelibolu’yu ziyaretlerinin 94’üncü yıl dönümünde, aziz hatırasının huzurunda sizleri saygıyla selamlıyorum. Atatürk, Cumhuriyet kurulduktan sonra, kitaplarını Ankara’dan İstanbul’a taşımak ister. Kütüphanecisi Nuri Ulusu’nun, kitapları karton kutulara koyduğunu görünce, askerlere 2 tane cephane sandığı getirtir. Nuri Ulusu şaşırır. O sırada, Atatürk şöyle der: “Savaşta bu sandıklarla cephane taşıdık. Şimdi o savaş bitti, yeni savaşımız başlıyor. O da kültür ve sanat savaşıdır. Cephane koyduğumuz sandıklara artık kitapları koy. Cephanenin yerini artık kitaplar alsın”.
Biz ilkinde 107 yıl önce Çanakkale’de, 100 yıl önce Kurtuluş Savaşında Gelibolulular olarak onun, o mavi gözlü büyük devin emrindeydik. 94 yıl önce bugün harfleri öğrenirken yine onun, yani bir başöğretmenin eğitimindeydik. Gelibolu, kurtuluş ve kuruluşun simge isimlerinden biri olarak ne kadar gurur duysa azdır. Türkiye’nin her yeri özeldir, ama Türkiye’nin hiçbir yeri bu anlamda bu kadar derin ve zengin değildir. Bugün de Gelibolu’nun evlatları olarak yurt sevdamız, ulus aşkımız, aydınlık Türkiye arzumuz tüm diriliğini, heyecanını ve sıcaklığını koruyor.
Gelibolulular, bugün de ve yüzyıllar boyunca “Atatürk’ün izindeyiz” diyecektir. Gelibolu, manevi mirası ilim ve akıl olan Atatürk’ün sadık mirasçıları olmakla daima iftihar edecektir.
Bu duygu ve düşüncelerle, Gelibolu Belediyesi ve saygıdeğer Gelibolulular adına Atatürk’ün anısı önünde saygı ile eğiliyorum. Atatürk’ün manevi şahsiyetini ilk gelişlerindeki gibi heyecanla selamlıyorum. Siz değerli Gelibolulular adına, sanki o günmüş gibi, “Gelibolu’ya Hoşgeldin Atam” diyor, sizleri sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.
Başkan Özacar’ın konuşmasının ardından, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü folklor ekibi tarafından bir gösteri sunuldu ve tören sona erdi.
Atatürk’ün Cumhurbaşkanı olarak Gelibolu’ya gelişinin 94’üncü yıl dönümü törenine protokol üyeleri, askeri ve mülki erkan, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Haber: Osman Okan
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.