Son Dakika: Çanakkale Teknopark Anadolu’da Yine Zirvede *** Biga’da Uyuşturucu Operasyonu Yapıldı *** CHP’li Güneşhan: “Deprem Bölgesinde Eğitim Büyük Sorun!” *** Gazetecilerden İl Genel Meclisi Başkanı’na Ziyaret *** 101 Anne Yüzlerce Öğrenci İle Buluştu *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

Marmara Denizi’nde Müsilaj Tehlikesi

Son günlerde Marmara Denizi’nde görülen müsilaj (deniz salyası) görenleri hayrete düşürüyor. Marmara Denizi’nin bir çok yerinde beliren ve deniz canlılarına zararı olduğu belirtilen müsilaj Gelibolu önlerinde de oldukça fazlalaşmış durumda…

Marmara Denizi’nde Müsilaj Tehlikesi
Yayınlanma: 964 Okuma

Son günlerde Marmara Denizi’nde görülen müsilaj (deniz salyası) görenleri hayrete düşürüyor.

Marmara Denizi’nin bir çok yerinde beliren ve deniz canlılarına zararı olduğu belirtilen müsilaj Gelibolu önlerinde de oldukça fazlalaşmış durumda. Suyun altında bulunan mikroorganizmaların ani sıcaklık değişikliklerinde ürettiği müsilajın deniz vanlılarına zararının oldukça fazla olduğu ifade ediliyor.

Gelibolu dışında Çanakkale merkez, Eceabat ve Kilitbahir derken Bandırma önleri de müsilaj ile kaplandı.

Deniz salyası olarak bilinen müsilaj salya gibi yapışkan bir madde ve başta Çanakkale Boğazı olmak üzere marmara Denizini kaplamaya ve etkili olmaya devam ediyor. Suyun altında bulunan mikroorganizmaların ani sıcaklık değişikliklerinde ürettiği.

Müsilaj nedir?

Müsilaj, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Müsilaj, biyolojik ve kimyasal birçok koşulun bir araya gelmesiyle oluşuyor. Bu yapının oluşabilmesi için suyun çok sıcak ve durgun olması gerekiyor. Bu nedenle mevsimsel düzensizliklerin de müsilaj oluşumunda etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bu mikroorganizmalardan biri, müsilajı hareketleri için kullanan protistlerdir. Hareketlerinin yönü her zaman müsilaj salgısının tersidir. Polar bir glikoprotein ve bir ekzopolisakkarittir. Bitkilerdeki müsilaj, su ve gıdanın depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. Kaktüsler (ve diğer sukulentler) ve keten tohumları, özellikle zengin müsilaj kaynaklarıdır.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.