CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, taban fiyatı 1750 lira olarak açıklanan arpanın, yurt dışından 2 bin 400 liraya ithal edilecek olmasına tepki gösterdi. Gürer: “İktidar, çiftçimiz için değil ithalat..
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, taban fiyatı 1750 lira olarak açıklanan arpanın, yurt dışından 2 bin 400 liraya ithal edilecek olmasına tepki gösterdi.
Gürer: “İktidar, çiftçimiz için değil ithalat için kesenin ağzını açtı, çiftçimize yok, yabancıya çok, AKP’nin iş bilmezliği sorunları katlıyor” dedi.
Yerli Arpa Alış: 1750 TL /Ton
İthal Arpa Alış: 2400 TL/Ton
TMO Arpa Satış: 1950 TL/Ton
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO tarafından taban fiyatı 1750 lira olarak açıklanan arpanın, yurt dışından 2 bin 400 liraya ithal edilecek olmasını sert sözlerle eleştirdi.
Geçtiğimiz yıl buğday ithalatında da benzer bir uygulamanın hayata geçirildiğini anımsatan CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, “Yerli üreticiden 1750 liraya alınan arpanın yurt dışından 2 bin 400 liraya ithal edilmesi hangi mantıkla izah edilebilir? Bu yerli üreticiye iktidar eliyle vurulan bir darbedir” dedi.
Hani Stoklarda Yeterli Arpa Vardı?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yapılan açıklamalarda stoklarla yeterli miktarda arpa olduğu belirtilmesine rağmen, 24 Haziran tarihi itibariyle yurt dışından arpa ithal edilmesinin yolunun açıldığını belirterek, “AKP yanlış tarım politikaları ile üreticiyi ve tüketiciyi ithale mecbur bıraktı” dedi.
Yerli Üreticiye 1750 Lira, Yabancıya 2 Bin 400 Lira
2020 yılında çiftçiden 1800 TL/Ton fiyatı ile ekmeklik buğday alan iktidarın, Ağustos 2020’de, yurt dışından ithal hasat sonu ekmeklik buğdayı 2450 TL/Ton fiyatı ile alım yaptığını hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yıl da arpa ithalatı ihalesinde ton başına ortalama 270 dolardan yurt dışı alımı yapılacağına dikkat çekti.
Ömer Fethi Gürer, “Yaklaşık 2 bin 400 liraya ithal edilecek arpa TMO tarafından iç piyasaya 1950 liradan satılacak. Bu ne kadar piyasayı dengeleyecek göreceğiz. TMO 1950 TL/Ton fiyatla ihtiyacı olan besici ya da sanayicinin talebini karşılasın. Bu süreçte TMO 2.400 TL/Ton fiyatla ithal edip 1950 TL/Ton fiyatla vereceği arpa, bazı yandaşların eline geçip yine piyasada 2500 TL/ton fiyatı ile satılmaması için sıkı denetim ve kontroller sağlanmalıdır. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) bu dönem ki kurum zararı ne kadar olacak, bekleyip göreceğiz” dedi.
TMO’nun Açıkladığı Taban Fiyatlar, Yemdeki Artışı Tescilliyor
TMO’nun 2019 yılında arpanın ton başına taban fiyatını 1100 lira, 2020 yılında ise 1275 lira olarak açıkladığını anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2021 yılı taban fiyatının ise 1750 liraya çıktığına dikkat çekti ve “Buradan da anlaşılıyor ki yem fiyatları son 2 yıl içinde neredeyse iki katına çıktı. TMO bile arpanın taban fiyatını son 2 yılda yüzde 80’lerin üzerinde artırım yaptı. Ancak çözüm ithalde arandı. 3 milyon hektar hububat ekim alanının son 30 yılda ekim dışı kalması bu süreci yarattı ve bu yıl yaşanan kuraklık da sorunu katladı” diye konuştu.
Borsada 2 Bin 700 Liraya Çıktı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO’nun bu yıl 1750 liradan taban fiyat açıklamasına rağmen yurt içi borsalarında 2 bin 500 liradan işlem gören arpanın, 1950 liradan satılacağının açıklanmasının ardından borsa fiyatlarının da 2 bin 700 liraya kadar çıktığını kaydetti.
AKP, Yerli Üreticiyi Yok Sayıyor
Arpada 1750 lira taban fiyat açıklayarak yerli üreticinin talebini hiçe sayan TMO’nun, yurt dışından 2 bin 400 liraya arpa ithal edecek olmasının, beceriksiz tarım politikaları ile ortaya çıkan durumun tescili olduğunu ifade eden Gürer, “Yerli üreticiyi yok sayan AKP iktidarı, birkaç aracı ve yabancı arpa üreticisi için kesenin ağzını açabiliyor. Bu yerli üreticiye, iktidar eliyle vurulan büyük bir darbedir” şeklinde konuştu.
TMO Bunu Hep Yapıyor
TMO’nun benzer bir uygulamayı geçen yıl buğday ithalatında yaptığını da anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Geçen yıl yerli çiftçinin tonu 1800 liradan alınan makarnalık buğday, hasat döneminde yabancı üreticilerden 2 bin 450 liraya ithal edildi. Yanlış tarım politikaları ve öngörüsüz tarım yönetimi bu sorunları yaratıyor. 3 milyon hektar hububat alanı ekim dışı kaldı, sulama suyu projeleri çok bölgede ya başladı bitmedi ya da hiç başlamadı” dedi.
Bu Kafayla Sorun Çözülmez
Karma yem fiyatlarının sürekli arttığına da dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO’nun yurt dışından ithal edeceği arpayı, zararı kuruma kalmak üzere daha uygun fiyata satıp algı oluşturmaya çalışacağına vurgu yaptı. Gürer, TMO’nun bu düşüncesinin soruna köklü bir çözüm üretemeyeceğini görmesi gerektiğini ifade etti.
Kökli Çözüm Şart
Ülkemizde 21 milyon hektar olan mera alanının son yıllarda 11 milyon hektara kadar düştüğünü söyleyen Gürer, “Mısır, soya, ayçiçeği tohumu küspesi, pamuk tohumu küspesinden oluşan karma yem ham maddesinde bile ithalata bağımlıyız. ‘Yem fiyatlarındaki artışı durduracağız’ diye açıklama yapan iktidarın, öncelikle bu alanda stratejik bir planlama yapması gerektiği açıktır. Neredeyse yılın 12 ayı kapalı ortamlarda beslenen ve sürekli yem verilen hayvanların beslenmesindeki girdi maliyetlerinin düşürecek köklü çözümlere gereksinim vardır” dedi.
Çiğ Süt Üreticisi Perişan Oldu
Yem fiyatlarındaki önlenemeyen artışın süt üreticilerini de derinden yaraladığını kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, acilen mera alanlarını ıslah edilip tohumlanarak ot veriminin artırılması, ithal yem yerine, üreticinin kendi kaba yemini kendisinin üretmesine olanak sağlayacak destekleme ve düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Süt Üretiminde Sorunlar Daha da Artacak
Girdi maliyetlerinin düşürülememesi durumunda süt ineklerinin kesime gönderilmeye devam edeceğini, bunun sonucu olarak da süt üretiminde ciddi sorunların yaşanacağını kaydeden CHP Milletvekili Gürer, Ulukışla ilçesine bağlı Hacıbekirli köyünü ziyareti sırasında karşılaştığı besici Mehmet Şen’in “Bize destek falan vermesinler, çiğ sütümüzü yaptığımız masrafa uygun fiyatlarla alsınlar yeter” şeklindeki sözlerini hatırlattı.
Çiğ Süt Destekleme Kriterleri Resmi Gazetede
Çiğ süt desteklemelerine ilişkin Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle ilgili değerlendirmelerde de bulunan CHP Milletvekili Gürer, yönetmeliğe göre desteklemelerin ürettiği çiğ sütü, süt işleme tesislerine, fatura ve makbuz karşılığında satan ve Bakanlık Süt Kayıt Sistemi veri tabanında kaydı olan üreticiye yapılacağının belirlendiğini ifade etti.
Gürer, ürettiği çiğ sütü, üretici örgütleri aracılığıyla süt ürününe çevirerek Et ve Süt Kurumuna satan üreticilerin desteklemelerden yararlanacağını, çiğ süt desteklemelerinden yararlanacak işletme ve sütün elde edildiği hayvanların TÜRVET’e kayıtlı olmasının gerektiğinin de Resmi Gazete’de yayınlandığına dikkat çekti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.