Marmara Denizi’ne kıyısı olan 12 kentin Kent Konseyleri olarak “Güney Marmara Kent Konseyleri İklim Krizi ve Müsilaj sorunu” konulu panelde On Yedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa..
Marmara Denizi’ne kıyısı olan 12 kentin Kent Konseyleri olarak “Güney Marmara Kent Konseyleri İklim Krizi ve Müsilaj sorunu” konulu panelde On Yedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı sunumuyla bilgilendirme ve ortak mücadele için Bandırma Kent Konseyi ev sahipliğindeki düzenlenen toplantıya Gelibolu Kent Konseyi olarak katılımımızı sağladık. Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat’a ve Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun’a ev sahipliği için teşekkür ederiz.
Güney Marmara Kent Konseyleri
İklim Krizi ve Müsilaj Sorunu Konulu Toplantı Sonuç Bildirgesi
13.11.2021
Güney Marmara Kent Konseyleri 13 Kasım 2021 tarihinde Bandırma Belediyesi Bandırma Kent Konseyi ev sahipliğinde bir araya geldi.
Bu toplantı Türkiye Kent Konseyleri Platformunun (TKKP) Edirne’de yapılan İklim Krizi ana temalı toplantıda alınan kararlar doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. TKKP İklim Krizi Çalışma grubunun ilk toplantısıdır.
Toplantıda Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı sunumuyla Müsilaj Sorunu ile ilgili gelinen son duruma dair bilgiler edinildi. Katılımcı Kent Konseyleri iklim krizi, müsilaj sorunu ve su kirliliği konularıyla ilgili görüş ve önerilerini tartışmış ve çözüm önerileri geliştirmiştir.
Yapılan toplantıya dair Sonuç Bildirgesi aşağıda imzacı olan Kent Konseyleri tarafından hazırlanmış ve imza altına alınmıştır.
Bugün sorun olarak konuştuğumuz Müsilaj sorunu, 21 Kasım 2020 tarihinde Bandırma Kapıdağ bölgesinde su yüzeyine çıkmıştır. Uzun yıllar müsilaj sorunu denizin içinde bir sorun olarak zaten mevcut durumdayken, iklim krizinin aşılmaz limitlere gelmesi, evsel ve endüstriyel atıkların Marmara denizine arıtılmadan bırakılması ve sonucunda deniz suyunun 2,5 derece daha fazla ısınması Müsilajı bizle büyük bir sorun olarak tanıştırmış oldu.
25 milyon insanın yaşadığı ve 7 kenti barındıran Marmara Denizi yanıyor..
40 yıldır Marmara ile kurulan yanlış ilişkiler nedeniyle Marmara Denizi Yanıyor..
Gemlik, İzmit, Bandırma kıpkırmızı… Bunun nedeni sadece evsel atıklar değil, Türk Endüstrisinin % 70’ini taşıyan Marmara bölgesinin endüstriyel atıkları, tarımsal atıklar ve evsel atıklar.
Bu yangından etkilenen deniz süngerleri, deniz çayırları, midyeler, balıklar yani bütün deniz canlıları bu bozuk ekosistemde yok olmayla karşı karşıya kalmıştır. Marmara da avlanan balık miktarı 80 bin tondan 20 bin tona düşmüştür. Hem geleceğimiz hem ekonomimiz büyük bir tehdit altındadır. Bunun için 8 Haziran 2021 tarihinde hazırlanan Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığının hazırladığı 22 Maddelik Marmara Koruma Eylem Planları uygulanmaya başlamalı ve sürdürülebilir olmalıdır. Amasız ve fakatsız bu maddelerin uygulanması ve denetlenmesi önemlidir.
Güney Marmara Kent Konseyleri olarak birebir etkilendiğimiz bu sorun karşısında, bu planın takipçisi, katılımcısı ve ısrarla koruyucusu olacağız. Hiç kimse tek başına sorumlu değildir. Canlı yaşamını ve döngüsünü saygıyla korumak ve sürdürme sorumluluğumuzla hep beraber omuz omuza gelecek güzel günler için mücadele etmeye hazır olduğumuzu buradan bildiriyoruz.
Atık arıtma tesislerinin % 50’den % 100’e çıkarılması..
Vatandaşların aktif olarak sürece katılması ve bilinçlendirilmesi..
Marmara Belediyeler Birliği Toplantısına TKKP nun İklim Krizi Çalışma Grubu olarak dahil olma talebimizin karşılıksız kalmamasını istiyoruz.
Eylem Planlarıyla ilgili toplumsal heyecanın yitirilmemesi gerekmektedir.
Müsilajın neden değil bir sonuç olduğu unutulmamalıdır. Gelecekle ilgili kaygılarımızın devam etmesi gerekmektedir. Kamuoyu baskılarını sürdürmemiz geleceğimiz için gereklidir ve bu heyecanı, ilgiyi sıcak tutmak için biz hazırız.
Marmara denizi ve sulak alanlarımız bizim foseptiğimiz değildir. Denizlerin bizim yardımımıza ihtiyacı var.
Tüm canlıların yaşanabilir yarınları için birlikte omuz omuza kolektif anlayışla çalışmaya devam edeceğiz.
Saygılarımızla…
Bandırma Kent Konseyi, Nilüfer Kent Konseyi, Gemlik Kent Konseyi, Gelibolu Kent Konseyi, Çanakkale Kent Konseyi, Edremit Kent Konseyi, Gönen Kent Konseyi, Susurluk Kent Konseyi, Odunpazarı Kent Konseyi, Adalar Kent Konseyi, İzmit Kent Konseyi, Mudanya Kent Konseyi…
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.