Son Dakika: Çanakkale Teknopark Anadolu’da Yine Zirvede *** Biga’da Uyuşturucu Operasyonu Yapıldı *** CHP’li Güneşhan: “Deprem Bölgesinde Eğitim Büyük Sorun!” *** Gazetecilerden İl Genel Meclisi Başkanı’na Ziyaret *** 101 Anne Yüzlerce Öğrenci İle Buluştu *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

Gelibolu, Atatürk’ün Yolunu Yol Tutanların Şehridir

Gelibolu’nun kurtuluşunun 99.Yıldönümünde konuşan Belediye Başkanı Mustafa Özacar, “Mudanya Mütarekesinde İsmet İnönü başkanlığında, Gelibolu’yu savaşsız kurtarabildik. Atatürk ve tüm silah arkadaşlarına bu anlamda çok şey borçluyuz” vurgusunda bulundu. Gelibolu’nun düşman..

Gelibolu, Atatürk’ün Yolunu Yol Tutanların Şehridir
Yayınlanma: 766 Okuma

Gelibolu’nun kurtuluşunun 99.Yıldönümünde konuşan Belediye Başkanı Mustafa Özacar, “Mudanya Mütarekesinde İsmet İnönü başkanlığında, Gelibolu’yu savaşsız kurtarabildik. Atatürk ve tüm silah arkadaşlarına bu anlamda çok şey borçluyuz” vurgusunda bulundu.

Gelibolu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 99.Yıldönümü düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. 2.Kolordu Karargahı önünde bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile devam etti.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı gerçekleştiren Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Gelibolu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 99.Yıldönümünü kutlamanın mutluluk ve onurunu yaşadıklarını dile getirdi.

Belediye Başkanı Özacar, işgal döneminde Gelibolu’nun da içerisinde yer alan Trakya’nın İsmet İnönü başkanlığındaki Mudanya Mütarekesi sayesinde savaşsız bir şekilde kurtulduğuna vurgu yapan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

‘Varlığımızı Atalarımıza borçluyuz’

“Zaferleri yazanların izinden gidenler, tunç bileklilerin, hürriyet sevdalısı yüreklerin evlatları, Kuvay-i Milliye ruhlu, ‘Fikri Hür, İrfanı Hür, Vicdanı Hür’ değerli Gelibolulular, güzel ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 99.Yıldönümünü onurla, gururla, kıvançla kutluyor, sizleri saygıyla selamlıyorum.

Yıllar önceydi, Gelibolu’yu işgal ettiler. Bunları yaşayan atalarımızdı. 99 yıl önce O’nlar, 1915 ruhundan nasiplenmişler olarak direndiler. Gelibolulular; onuruna, namusuna, haysiyetine sahip çıktılar. Bugün Gelibolu’ya pasaportla girmiyorsak ve yine bugün ülkemiz fiili işgal altında değilse, sınırlarımız ‘Edirne’den Ardahan’a diyorsak bu varlık, bu zenginlik hep atalarımızın sayesindedir.

Onlar ki; bu cennet vatanı işgale kalkanlara ‘Geldikleri Gibi Giderler’ dediler. ‘Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır.’ dediler. “Söz konusu vatansa gerisi teferruattır” diye haykırdılar. Bayraklaşan bir millet olarak vatanlaşan bir destan yazdılar.

Sevgili Gelibolulular, işte o büyük kahramanlara, şehit düşüp Gelibolu’yu düşürmeyenlere, onurumuzu şerefimizi ayaklara düşürmeyenlere şükranlarımızı sunuyoruz. Bozkırın ortasında meclis açanlara, elinde silah yokken istiklal destanı yazanlara, Dumlupınar’da, Kocatepe’de ayağa kalkanlara, ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ deyip İzmir’in dağlarında çiçekler açtıranlara, Önderimiz Atatürk’e ve arkadaşlarına şükranlarımızı sunuyoruz.

‘Mudanya Mütarekesi çok önemlidir’

Bu zaferler sayesindedir ki Mudanya Mütarekesi imzalanabildi. İngiltere, Fransa, İtalya masaya oturtulabildi. Nasıl ki Anadolu’da düşmanı püskürten kuvvet cesur yüreklerdeyse, namlunun ucundaysa, Trakya’dan düşmanı püskürten kuvvette Mudanya’da kalemin ucundaydı. Anadolu savaş meydanlarında, mücadeleyle ve müzakereyle kurtulabildi. Ardında şehitler bırakmış, yokluk imtihanından başarıyla çıkmışlar olarak ‘Vatanımızı Terkedin’ diyebildik. Mudanya Mütarekesinde İsmet İnönü başkanlığında, Gelibolu’yu savaşsız kurtarabildik. Atatürk ve tüm silah arkadaşlarına bu anlamda çok şey borçluyuz.

İşte bu Kuvay-i Milliye ruhu, bu toprakları düşmandan kurtarmıştır. Aynı anlayış Tübitak’ın temelini atmış, bilimi gericilikten kurtarmıştır. Önder olmuş, ülkeyi 2.Dünya Savaşından kurtarmıştır. Köy Enstitülerini kurmuş, gençliği cehaletten kurtarmıştır. Mudanya Mütarakesi’nde Gelibolu’yu, Trakya’yı ve boğazları düşmandan kurtarmıştır.

‘26 Kasım önemli bir tarihtir!’

99 yıl evvel bir 26 Kasım tarihinde kurtulduk. O’nlar, Gelibolu’yu kurtarmakla kalmadı. Yeni bir memleket de inşaa etti. 1926’nın 26 Kasımında, Türkiye’nin ilk şeker fabrikasını Alpullu’da açtılar. 1934’ün 26 Kasımında, unvanları kaldıran, kanun önünde bizleri eşit kıldılar. 26 Kasım 1935’de, Anadolu’yu demir ağlarla ören oldular. Yokluklar içinde, bağımsızlık için, bu topraklarda mücadele verildi. Bu Milli Mücadele’ye Gelibolu halkı bütün benliğiyle katıldı. Gelibolu, tarihin her döneminde, en güzel ve en anlamlı şekilde yerini aldı.

Geçen 99 yılın ardından atalarımızı şöyle anıyoruz: Gelibolu’nun mazisi; korkulara mahkum edilemeyenlerle doludur. Umutlarıyla, dirilişi ve direnişiyle özgür kalanlarla doludur. Bizim atalarımız, vücutları tutsak alınsa da, zihinleri, yürekleri tutsak edilemeyenlerdir. Ve Gelibolulular, “Ya İstiklal Ya Ölüm” deyişin arkasında saf tutan, Atatürk’ün yolunu yol tutanlardır.

‘Borcumuzu asla ödeyemeyiz!’

Atalarımıza olan borçlarımızı ne yapsak da ödeyemeyeceğiz. Ulu Önder Atatürk’e, Mudanya’nın komutanları İsmet İnönü’ye, Fevzi Çakmak’a, Refet Paşa’ya, bölgemizin direniş kuvvetlerine, kurtuluş savaşının o muzaffer ordularına, borcumuzu ne yapsak ödeyemeyeceğiz. Ama daha güzel bir Gelibolu, daha güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti için çalıştıkça, en azından aziz ruhlarının huzur dolduğuna inanacağız. Cesaretleri bizlere ışık tutsun, mücadeleleri yolumuzu aydınlatsın. Ruhları şad, mekanları cennet olsun.

Bağımsızlığa, demokrasiye ve hukuka sevdalanmış, Cumhuriyete sarsılmaz bir inançla adanmış, Mustafa Kemal Atatürk’e yürekten bağlanmış tüm Gelibolululara şükranlarımı sunuyorum. Gelibolu’muzun Kurtuluşunun 99.Yıldönümü kutlu olsun.

Bu konuşmadan sonra, Anadolu Lisesi öğrencisi Metehan Engin’in “Gelibolu” isimli ve 26 Kasım İlkokulu öğrencisi Defne Akıncı’nın okuduğu “Gelibolu Destanı” isimli şiirler katılımcıların büyük beğenisini kazanırken, ardından program sona erdi.

Kutlama törenlerine Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı, Garnizon Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Belediye Başkanı M.Mustafa Özacar, il genel meclisi üyeleri, belediye meclis üyeleri, askeri personel, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar katıldı.

Buradaki programın ardından saat 11.00’de Belediye Başkanı M.Mustafa Özacar, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte 2.Kolordu Komutanlığı’na şükran ziyaretinde bulundular.

Şehitlerimiz İçin Mevlid

Milli Mücadelede emeği geçenlerin, ebediyete intikal eden tüm kahraman şehitlerin, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının minnet ve şükranla anıldığı Gelibolu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 99.Yıldönümü nedeniyle, Yazıcızade Camiinde mevlid okutuldu. Belediye Başkanı Özacar ve meclis üyelerinin de katıldığı mevlidin ardından vatandaşlara pilav ve ayran ikram edildi.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.