Son Dakika: Çanakkale Teknopark Anadolu’da Yine Zirvede *** Biga’da Uyuşturucu Operasyonu Yapıldı *** CHP’li Güneşhan: “Deprem Bölgesinde Eğitim Büyük Sorun!” *** Gazetecilerden İl Genel Meclisi Başkanı’na Ziyaret *** 101 Anne Yüzlerce Öğrenci İle Buluştu *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

Nişasta Sanayicileri Derneği Açıklaması

Gelibolugaste.com da yazarımız Hasip Sarıgöz’ün kaleminden yayınlanan “Demiştik” başlıklı makale’nin içeriğinde yer alan “yüksek fruktozlu mısır şurubu” hakkındaki kısım dolayısıyla Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) tarafından tarafımıza bir bilgilendirme yazısı gönderildi…

Nişasta Sanayicileri Derneği Açıklaması
Yayınlanma: 943 Okuma

Gelibolugaste.com da yazarımız Hasip Sarıgöz’ün kaleminden yayınlanan “Demiştik” başlıklı makale’nin içeriğinde yer alan “yüksek fruktozlu mısır şurubu” hakkındaki kısım dolayısıyla Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) tarafından tarafımıza bir bilgilendirme yazısı gönderildi.

Nişasta Sanayicileri Derneği tarafından gönderilen, ilgili bölümün düzeltilmesi ve toplumun doğru bilgilendirilmesi amaçlı açıklama şöyle:

İnternet haber sitenizde 02.04.2022 tarihinde, “Demiştik!” Başlığı ile yayınlanan haberde yüksek fruktozlu mısır şurubu hakkında yapılan açıklamayı okuduk. Bu açıklamalarda yer alan yanlış algıya neden olacak bilgileri düzeltmek, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla, Türkiye nişasta sanayini temsil eden en büyük kuruluş olan Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) olarak sizinle nişasta bazlı şeker hakkındaki güncel akademik verileri paylaşmak istedik.

İlgili haberde, “Kısa adı NBŞ”, “Nişasta Bazlı ŞEKER” yani “glikoz” diye bilinirse de “Canavar ŞEKER” diye nam yapmış tatlı bir zehirdir! İşte bu nedenle, kronik hastalıkları salgına dönüştüren canavar ŞEKERin tüketimi; Fransa, Hollanda, Avusturya, İrlanda, İsveç, Yunanistan, Portekiz, Slovenya, Danimarka ve İngiltere‘de yasaklanmıştır”. İfadesine yer verilmiş. Vücut serbest fruktoz ile glikozu veya aynı şekerlerin sakaroz ve nişasta bazlı şekerden gelen halini tamamı ile aynı şekilde emer. Bu nedenle nişasta bazlı şekerin bir bileşeni olarak tüketilen fruktozun metabolik anormalliğe yol açması veya aynı kaloriye sahip bir diyette diğer şekerlere göre daha fazla kilo alımına neden olması mümkün görünmemektedir. (1) Bu bilgiler değerlendirildiğinde, toplam şekerin bir parçası ya da serbest şeker olarak bulunmasından bağımsız olarak, beslenme ile alınan fruktozun olumsuz sağlık etkilerine yol açtığına dair yeterli kanıt yoktur. (2)

Avrupa’da pancar ve nişasta bazlı şekerlerin satışını düzenleyen kota uygulaması 30 Eylül 2017’de tamamen kaldırılmıştır. Bu tarihten itibaren, AB’de, hangi kaynaktan üretilirse üretilsin, şekerler serbest piyasa şartlarında üretilmekte ve satılmaktadır. AB’de 2018/2019 döneminde nişasta bazlı şekerlerin toplam şeker üretimi içindeki payı % 22 olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’de ise aynı dönemde nişasta bazlı şekerin toplam şeker üretimi içindeki payı % 2,5’tur.

Ticari bir amaç gütmeden çalışan bir kurum olarak yanlış algılamayı bilimsel gerçeklerle düzeltmeyi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi bir sorumluluk olarak kabul etmekteyiz. Bilimsel kanıtlar çerçevesinde, açıklamaları tekrar gözden geçirmenizi bekliyor ve kamuoyuna karşı sorumluluğunuz kapsamında düzeltmenizi diliyoruz. NİSAD olarak, nişasta ve nişasta ürünleriyle ilgili tüm bilimsel kaynaklarımızı sizinle paylaşmaktan memnuniyet duyacağımızı bilmenizi isteriz.

Saygılarımla.
İsmail Kemaloğlu
NİSAD (Nişasta Sanayicileri Derneği)
Genel Sekreteri

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.