Son Dakika: Ümit Özdağ’dan Kılıçdaroğlu’na Destek *** Çanakkale’de Çocuklara Kıyafet, Oyuncak ve Hediye Desteği Başlıyor *** Çanakkale Teknopark Anadolu’da Yine Zirvede *** Biga’da Uyuşturucu Operasyonu Yapıldı *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

Benim Marmaram Hayata Kavuşmalı

Marmaralı sivil toplum kuruluÅŸlarını, uzmanları, bilim insanlarını ve sanatçıları bir araya getiren Marmara Kültürleri Ağı, 21 Nisan’da çevrimiçi düzenlenen açılış etkinliÄŸinde Marmara Denizi’ni korumak için adım atmak isteyen herkese çaÄŸrıda..

Benim Marmaram Hayata Kavuşmalı
Yayınlanma: 476 Okuma

Marmaralı sivil toplum kuruluÅŸlarını, uzmanları, bilim insanlarını ve sanatçıları bir araya getiren Marmara Kültürleri Ağı, 21 Nisan’da çevrimiçi düzenlenen açılış etkinliÄŸinde Marmara Denizi’ni korumak için adım atmak isteyen herkese çaÄŸrıda bulundu.

Marmara Denizi yüzyıllardır kıyılarında çok sayıda medeniyete ev sahipliÄŸi yapan, sularında ise birbirinden farklı balık ve canlı hayatını barındıran dünyanın en özel iç denizlerinden birisidir. Böylesi doÄŸal ve kültürel bir zenginliÄŸin kaynağı olan deniz, günümüzde insan kaynaklı kirlenmenin ve aşırı kullanmanın sonucu sahip olduÄŸu deÄŸerleri birer birer yitiriyor ve tüm deniz varlıklarıyla ölüme doÄŸru sürükleniyor. “Kaybedecek zaman yok, dayanışma ile Marmara Denizi’ni kurtarabilir ve iyileÅŸtirebiliriz” diyen Marmaralı sivil toplum kuruluÅŸları, uzmanlar, bilim insanları ve sanatçılar “Adaları ve BoÄŸazları ile Marmara Kültürleri Ağı” etrafında bir araya gelerek karşı karşıya olunan bu çevre ve yaÅŸam krizi konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesini ve Marmara Denizi’nin kurtarılması için çabaların çoÄŸalmasını hedefliyor.

Bir Avrupa BirliÄŸi projesi olan CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı tarafından finanse edilen bu aÄŸ kapsamında, 2022 yılı boyunca Marmara Denizi’ni iyileÅŸtirmek için önlemlerin acilen alınması gerektiÄŸi konusunda uyarılarda bulunan bilim insanları ve uzmanlarla sanatçıları, yazarları, çevre örgütlerini, sivil toplum kuruluÅŸlarını ve yerel halkı buluÅŸturacak etkinlikler gerçekleÅŸtirilecek. Marmara Denizi ve karşı karşıya olduÄŸu ekolojik yıkım tehlikesi ile ilgili bilgiler kamuoyu ile paylaşılacak, sanatçıların çalışmalarıyla Marmara Denizi’nin önemi, biyokültürel çeÅŸitliliÄŸi ve bu denizin doÄŸasıyla denge içinde yaÅŸamayı baÅŸarmış yerel kültürlerden çıkarılacak dersler üzerinde durulacak. Bu çalışmalar uzun vadeli bir sürdürülebilir deniz ekolojisi ve deniz kültürleri savunuculuÄŸunun ilk adımı olarak hayata geçiriliyor.

Marmara Kültürleri Ağı, Marmara’yı yazan, çizen, düşünen, seven, korumaya çalışan ve “Benim Marmaram tertemiz sularıyla hayat dolmalı” diyen herkesi bir araya getirmeyi amaçlıyor. Marmara Denizi’nin tüm deÄŸerlerinin altını çizerek sahiplenme bilincini ve üzerimize düşenleri yapma farkındalığını hep birlikte yaygınlaÅŸtırmalıyız. Deniz bize güzelliÄŸini, balığını, bolluÄŸunu, manzarasını, kokusunu ve rengini verirken, bizler karşılığında onu çöplerimizle, atıklarımızla kirletiyor ve aşırı balıkçılıkla hor kullanıyoruz. Marmara’nın hayat verdiÄŸi yerleÅŸimler bugün onun canına geri dönüşü olmayan zararlar veriyor. Marmara sayısız canlı çeÅŸidini, adaları, boÄŸazları, yerleÅŸimleri ve çeÅŸitli deniz kültürlerini kucaklayacak ve besleyecek kadar engin ancak milyonlarca kiÅŸinin ve yüzlerce sanayinin kirliliÄŸini saklayıp yutacak dipsiz bir çöp kovası deÄŸil. Bu sebeple Marmara Kültürleri Ağı insanın doÄŸaya karşı hoyratlığının önüne geçmek, saygılı ve dengeli bir iliÅŸki kurabilmek için Marmara Denizi’ne çevresinde yaÅŸayanlar olarak nasıl sahip çıkabileceÄŸimizi ve onu kollamayı baÅŸarmış kültürlerden neler öğrenebileceÄŸimizi birlikte ele almaya çağırıyor.

Deniz doÄŸasında yaÅŸanan çöküntünün ekolojik, sosyal ve kültürel sonuçları zincirleme bir ÅŸekilde yaÅŸam deÄŸerlerimize kadar uzanıyor. Bundan sadece elli yıl önce Marmara ekosisteminde yer alan balık türlerinin neredeyse hiçbirine bugün rastlanmıyor. Müsilajın henüz bugünlerde görülmüyor olması rahatlamamızı saÄŸlayacak bir durum deÄŸil, zira denize bırakılan atık su kirliliÄŸinin önüne geçmek için hala somut adımlar atılmadı. Bilim insanları, yıllar içinde Marmara Denizi’ne giren aşırı azot ve fosfor atığı nedeniyle dip sularında oksijenin büyük kısmının kaybedildiÄŸi ve bunun büyük bir ekolojik tehdit anlamına geldiÄŸini söylüyor. Oksijenin azalmasıyla birlikte deniz canlıları da birer birer ölmeye baÅŸlıyor. Marmara’nın canını kaybetmiÅŸ bir denize dönüşmemesi için bu gerçeklerin bilinmesi ve denizi kurtaracak önlemlerin acilen alınması amacıyla bir araya gelen Marmara Kültürleri Ağı kurucuları, Marmara Denizi’ni korumak için kendisini sorumlu hisseden herkesi aÄŸa katkı vermeye çağırıyor.

21 Nisan PerÅŸembe günü çevrimiçi düzenlenen açılış etkinliÄŸiyle tanıtımı yapılan Marmara Kültürleri Ağı “Marmara için, #benimmarmaram için” diyen herkesi çalışmalara davet ediyor. Ağın ikinci etkinliÄŸi ise 27 Nisan’da gerçekleÅŸecek “Yaman Koray Eserlerinde Marmara Kültürleri” baÅŸlıklı söyleÅŸi olacak. Marmara için tüm çabaların ortak bir sese dönüşmesini saÄŸlamak, sanatsal ve yaratıcı çalışmalarla Marmara’yı koruma gündeminin güçlenmesini ve daha geniÅŸ kamuoyuna ulaÅŸmasını baÅŸarmak için hep birlikte olalım!
“Adaları ve BoÄŸazları ile Marmara Kültürleri Ağı” YouTube Kanalı:

Ä°LK YORUMU SÄ°Z YAZIN

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.