Türkiye’nin artık yeni bir festivali var. Balıkesir’de bir hafta boyunca dokuz konser ve bir panelin gerçekleştirildiği Adra’Fest Festival Akademi Burhaniye-Ören, Gömeç, Havran, Ayvalık, Edremit-Güre ve Balıkesir Merkez’de yapılan çok sayıda..
Türkiye’nin artık yeni bir festivali var. Balıkesir’de bir hafta boyunca dokuz konser ve bir panelin gerçekleştirildiği Adra’Fest Festival Akademi Burhaniye-Ören, Gömeç, Havran, Ayvalık, Edremit-Güre ve Balıkesir Merkez’de yapılan çok sayıda konserle Balıkesir Körfez Bölgesi’ne dokunarak büyük bir canlılık getirdi.
Ören-Adramytteion Derneği’nin yürütücülüğünde keman sanatçımız Cihat Aşkın sanat yönetiminde gerçekleştirilen festival birçok ilki yaşattı. Adramytteion Antik Kenti’nin tanıtımı amacıyla gerçekleşen etkinliğin akademi boyutuna ilişkin Cihat Aşkın Adra’Fest Festival Akademi hakkında şunları ifade etti:
“Bir festival akademi yapma, uzun yıllardır aklımda olan bir fikirdi. Bu fikir genç müzisyenlerin profesyonel sanat yaşantısına hazırlanmaları için, her gün prova ve konser yaparak deneyim kazanmalarını istediğim bir deneyim maratonu yaratmaya dayanmakta. Festival orkestrasında ülkemizin tanınan sanatçıları ve konservatuvar eğitimcileri de bulunuyor. Orkestrada veya oda müziği provalarında bu ustaların denetiminde bulunan genç sanatçılarımız her gün eklenen yeni eserlerle değişen konser programlarına uyum sağlamaya çalışarak zengin bir deneyim yaşadılar. Aynı zamanda dünyaca ünlü orkestra şefimiz Rengim Gökmen hocamızın hem bizimle birlikte olması, hem de yaptığı ustalık sınıfı ile genç şef adaylarının Adra’Fest Festival Orkestrası’nı yönetmeleri benim için büyük bir mutluluk kaynağı oldu. Bu festival akademiyi son derece önem taşıyan Adramytteion Antik Kenti bağlamında Burhaniye Ören’de gerçekleştirmek ise benim için ayrıca çok değerli”.
Genel koordinatörlüğü Balıkesir Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. H.Hakan Okay, etkinlik yönetimi ise keman sanatçısı Mesut Çaşka tarafından yapılan Adra’Fest Festival Akademi’nin düzenleme kurulu başkanı Balıkesir Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Sabriye Çelik Uğuz görüşlerini şöyle paylaştı:
“Balıkesir ili ve Edremit Körfezi’ndeki kültürel miras değerlerinin korunması, yaşatılması ve bilinirliğinin artırılması amacıyla düzenlediğimiz Adra’Fest 2023, keyifli, heyecanlı ve eşsiz anlarla doluydu. Dünyaca ünlü klasik müzik sanatçılarımızı ve adaylarını ağırlamaktan onur duyduk. Adra’Fest günlerinde bölgede yaşayan, festivalimize katılanlarla birlikte gurur duyduk ve unutulmaz deneyimler yaşadık. Geçmişin izinden başlayan arkeoloji yolculuğu, klasik müzik birlikteliği ile bugüne ve geleceğe izler bıraktı. Festival sırasında müzikseverlerden aldığımız yorumlar, olumlu geri dönüşler ve festivale gösterilen ilgi, gelecek yıl yapılacak festival için bizi cesaretlendirdi”.
Uluslararası Kimlikte Sanatçılar Katıldı
Adra’Fest Cihat Aşkın, Ksenia Milas, Meehae Ryo, Muhammed Yıldırır, Oğuzhan Kavruk, Oleksandr Semchuk, Rengim Gökmen, Ulaş Başkaya ve Ulrich Mertin’in aralarında bulunduğu uluslararası bir sanatçı kimliği taşıyan seçkin müzisyenleri içermektedir. Bu sanatçıların yanında festival orkestrasında Aida Pulake Altınbüken, Nevin Abakan, Göknur Bilgin, Barış Kerem Bahar, Sela Can Dökmeci, Barış Aygün, Rengim Gökmen de deneyimleriyle genç sanatçılara destek oldular.
Yeni Kültür Alanları Yaratıldı
13 Ağustos Pazar günü açılış konserinin Adramytteion Kazı Evi’nde gerçekleştirilmesiyle, antik kilise alanının bir kültür ve sanat mekanı olarak da kullanılabilir olduğu kamuoyuna tanıtıldı. Benzer şekilde 14 Ağustos Pazartesi günü eş zamanlı yapılan üç oda müziği konseriyle de Nermin Hanım Zeytinliği, Laleli Zeytinyağı Fabrikası ve Özem’le Yaşam/Akkızhan Otel kültür alanları olarak öne çıktı. Ayrıca genç müzisyenler Pegasus heykeli çevresi, antik hamam, antik liman gibi birçok kazı alanını ziyaret ederek hem bilgi aldılar, hem de bu alanlarda küçük müzik dinletileri gerçekleştirip, bu alanların da kültür alanı olarak kullanılabilirliğine dikkat çektiler.
Klasik Müzik ve Türk Müziği Eserleri Birlikte Seslendirildi
Konser programlarında sevilen klasik müzik eserleri ve Vivaldi’nin dört mevsim konçertolarının tamamının seslendirilmesinin yanında Türk Müziğimize ait çeşitli eserler de dinleyicilerle buluştu. 13 Ağustos Adramytteion Kazı Evi konserinde Cihat Aşkın ve Mesut Çaşka Tahsin İncirci’nin “İki Keman için İkilemeler” başlıklı türkü düzenlemelerini çaldıktan sonra, Mesut Çaşka ud ile Mesut Cemil’in Nihavent Saz Semai’sini ve Cihat Aşkın’ın kemanı eşliğinde, Kemani Tatyos Ekserciyan’ın Kürdili Hicazkâr Saz semaisi ve Sirto 18 Ağustos Cuma Ayvalık Amfi Tiyatro’da yapılan keman virtüözü Muhammed Yıldırır’ın gösterişli keman eserlerini seslendirdiği konserde Udi Nevres Bey’in Saz Semaisi de yer aldı. Bir çok konserde ise Adra’Fest’te arp da çalarak büyük ilgi çeken genç müzisyen Ela Talay, Kaptanzade Ali Rıza Bey’in “Denizde Akşam” şarkısını söyleyerek dinleyicilerin beğenisini kazandı.
Kurumları ve Kuruluşları Biraraya Getirdi
Adra’Fest Balıkesir’in çok sayıda kamu kurum ve kuruluşunu ve bölgenin öne çıkan turizm değerleri olarak çeşitli özel kurumları da bir araya getirdi. Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Burhaniye Belediyesi, Balıkesir Kent Konseyi, Balıkesir Üniversitesi, Ören- Derneği, Adramytteion Araştırmaları ve CAKA yanında BUBFA, Burhaniye Ticaret Odası, Edremit Ticaret Odası, Ayvalık Ticaret Odası, GÜRTAD, Antandros Derneği, Turizm ve Destinasyon Geliştirme Derneği, BUBYO, Laleli Zeytinyağı Fabrikası, Özem’le Yaşam, Akkızhan Otel, Martin Brothers Food, Kürşat Zeytincilik ve Nermin Hanım Zeytinliği festival paydaşları arasındadır.
Şeflik Ustalık Sınıfları İle Genç Şefler Deneyim Kazandı
Tüm dünyada örneği az görülen orkestra şefliği ustalık sınıfı Adra’Fest kapsamında yapıldı. Ülkemizin dünya çapında tanınan orkestra şefi Rengim Gökmen genç şeflerle yaptığı ustalık sınıfıyla hem orkestrada oturan müzisyenlerin hem de genç şeflerin deneyim kazanmasını sağladı. Konserlerde de Adra’Fest Festival Orkestrası’nı yöneten genç şefler, izleyicilerin büyük beğenisini kazandı.
Ustaların Gözetiminde Genç Müzisyenler İlk Defa Sahneye Çıktı
Cihat Aşkın’ın deneyim kazanması amacıyla konserlerde genç müzisyenleri solist olarak görevlendirmesiyle, çok sayıda genç müzisyen sahnede keman, viyola ve arp solisti olarak seslendirme yaptı. Genç müzisyenlerin başarı performansları dinleyiciler tarafından coşkuyla alkışlandı.
Etkili Sosyal Medya Yönetimi ve İçerik Üretimi Yapıldı
Tüm festival boyunca müzisyenlerle birlikte çalışan sosyal medya ekibi, akademi festivalin eğitim ve sanat boyutlarını kamuoyuna ulaştırma için yoğun çaba sarfetti. Bilişim sorumlusu Rıfat Beltekin, sosyal medya sorumlusu H.Sarp Arıcılar ve görsel materyal tasarımında Fethi Deniz Şahin’den oluşan Adra’Fest sosyal medya yönetimi ile festivalin sanatsal üretimi sergilendi.
Panel:
Adramytteion Araştırmaları’nın başta Adramytteion Antik Kenti ve Körfez Çevre sahasında 12 yıldır sürdürdüğü bilimsel çalışmalar vasıtasıyla yapılan tespitlere yansıyan kültürel değerlerin farkındalığı misyonunu da üstlenen AdraFest kapsamında, 19 Ağustos’ta Adramytteion Araştırmaları Heyet Başkanı Dr. Hüseyin Murat Özgen moderatörlüğünde “Bilim Toplum Bürokrasi Üçleminde; Kültürel Miras Farkındalığı, Sürdürebilirlik ve Koruma” başlıklı panel düzenlendi. Panel katılımcıları; uluslararası çalışmaları ve yayınlarıyla ülkemiz arkeolojisinin çok değerli isimlerinden olan ve arkeoloji politikaları konusunda önemli çalışmaları bulunan Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, kültürel peyzajın korunması ve sürdürülmesi alanında deneyim sahibi İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Eres Özdoğan, Adramytteion Araştırmaları heyet üyesi ve kentsel koruma ile kültür mirası konusunda çalışmalarını sürdüren MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Rıfat Akbulut ve yine heyet üyesi, aynı zamanda Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sabriye Çelik Uğuz oldu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.