Son Dakika: Çanakkale Teknopark Anadolu’da Yine Zirvede *** Biga’da Uyuşturucu Operasyonu Yapıldı *** CHP’li Güneşhan: “Deprem Bölgesinde Eğitim Büyük Sorun!” *** Gazetecilerden İl Genel Meclisi Başkanı’na Ziyaret *** 101 Anne Yüzlerce Öğrenci İle Buluştu *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

Bandırma’da Radikal Kararlar Alınacak

Bandırma Belediyesi Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Bandırma’nın depremselliği, yapı stoğu ve kentte deprem afeti özelinde alınacak önlemler ile ilgili çalışmalar kamuoyuyla paylaşıldı. Bandırma Belediyesi, Bandırma’nın tüm dinamikleriyle..

Bandırma’da Radikal Kararlar Alınacak
Yayınlanma: 418 Okuma

Bandırma Belediyesi Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Bandırma’nın depremselliği, yapı stoğu ve kentte deprem afeti özelinde alınacak önlemler ile ilgili çalışmalar kamuoyuyla paylaşıldı.

Bandırma Belediyesi, Bandırma’nın tüm dinamikleriyle depreme hazır bir kent haline getirilebilmesi amacıyla ilgili teknik odaların temsilcileri ve belediyenin ilgili komisyonlarının katılımıyla deprem afeti öncelikli toplantılar gerçekleştirmişti. Toplantılar sonucu konu ile ilgili ortaya çıkan detaylı bilgiler ve yapılacak çalışmalar Bandırma Belediyesi tarafından Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda gündeme alınarak kamuoyuyla paylaşıldı.

Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun başkanlığında gerçekleştirilen meclis toplantısı, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden yurttaşlarımızın hatıraları adına yapılan saygı duruşu ile başladı. Sonrasında, meclis oturumunun açılış konuşmasını gerçekleştiren Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, “Bandırma deprem kuşağında bulunuyor. Bugün, teknik odalarımızın temsilcileri, bilir kişiler ve ilgili komisyonlarımız bizlere bilgi aktaracaklar. Biz de bu bilgiler ışığında Bandırma’da yapılacaklar ile ilgili adımlarımızı ivedilikle atacağız” dedi.

İlk konuşmayı yapmak üzere Bandırma Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Personeli Jeoloji Mühendisi Aynur Aydın’a söz verildi. Aydın, Bandırma’nın jeolojik yapısı ile ilgili raporu sunarak kentte imara açılan bölgelerin, geçmişten günümüze jeolojik ve jeoteknik açıdan değerlendirmesini yaptı.

Ardından, İnşaat Mühendisleri Odası Bandırma Temsilcisi Gürkan İlgin, konuşmasını yaptı. İlgin, “Deprem afetiyle mücadele etmenin yolu basit. Depreme dayanıklı yapılar tasarlamak ve üretmek. Biz bu mücadeleyi uzun zamandır yapıyoruz. Bilimin öğütlediğini yok sayan, proje mühendisliğini evrak tamamlama aracı haline getiren, şantiye yönetimini düşük ücretlere sıkıştıran gayrinizami anlayışla mücadele ettik ve etmeye devam ediyoruz. Bizim anlatmak istediğimiz konu şu; depreme dayanıklı yapılar deprem sonrası değil, her zaman yapılmalıdır. Her zaman bu hassasiyet içinde olmalıyız. İş imalat esnasında doğru yapılmalıdır. Doğru üretimin yapılabilmesi için bir mühendisin, bir müteahhitle mutlaka doğrudan çalışması gerektiği kanaatindeyiz. Bunu sağlayamadığımız sürece inşaatlar kötü yapılır, çünkü mühendisin elinden çıkmamış olur” dedi.

“Bandırma için en önemli konunun kentsel dönüşüm olduğunu düşünüyoruz” önerisiyle sözlerine devam eden İlgin, “Bandırma’daki eski yapıların çoğunluğu eğimli arazi üzerinde ve bitişik nizam olarak yapılmış vaziyettedir. Bu binalar deprem salınımı esnasında birbirinden bağımsız hareket edemiyorlar. Bir de eğimli arazi üzerinde olduğumuz için kot farkı var ve bu fark salınım esnasında mühendislik hesapları içinde olmayan sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Yapı ilave yüklere maruz kalıyor. Bu yüzden bina deprem esnasında belki kendini kurtarabilecekken, yıkılmaya maruz kalıyorlar” dedi.

Daha sonra, Mimarlar Odası Bandırma Temsilcisi Mehmet Ali Ozar konuşmasını gerçekleştirerek İstanbul Teknik Üniversitesi’nin “Kahramanmaraş Depremi İnceleme Raporu” ile Mimarlar Odası’nın “6 Şubat Depremleri Tespit ve Değerlendirme” raporunu sundu. Ozar, Kahramanmaraş depremlerinden örneklerle yola çıkarak sağlıklı yapı stoğunun oluşturulması noktasında önemli tespitlerde bulunarak meclisle paylaştı. Ozar, ayrıca deprem afeti sonrası acil müdahale süreçlerindeki aksamalar ile ilgili ders çıkarılması gereken bilgiler verdi.

Bandırma Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Selamettin Karacan, Bandırma’daki yapı stoğu ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat, Bandırma Afet Farkındalık Çalıştayı’nın sonuç raporunu paylaştı. Bandırma Belediyesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ve Bandırma Kent Konseyi’nin iş birliği ile gerçekleştirilen çalıştayın Bandırma’daki afet farkındalığını ortaya çıkarmak ve oluşturmak amacıyla hazırlandığını belirten Polat, “Çalıştayımızı geniş bir katılım ile gerçekleştirdik. Bu çalıştay, ilçe bazlı olarak Türkiye’de yapılan ilk farkındalık çalıştayıdır. Afetler sonrası ortaya çıkan maddi ve manevi kayıplara karşı bu ve benzeri çalıştaylar önemlidir. İnsanların afetler ile ilgili bilinçlenmesi elzemdir. Son yaşadığımız deprem felaketinde de net bir şekilde bunu gördük. Bu hususta AFAD eğitimlerinde de açıkça belirtildiği üzere, birey ve aile düzeyinde tedbir alınması ve afet hazırlıklı olunması gerektiği şeklinde dikkat çekilmektedir. Bu çalıştayımızın amacı da afet konusunda konuşulması, sorunların belirlenmesi ve olası çözümler için fikir alınmasıdır” şeklinde konuştu.

Son olarak İmar Komisyonu Üyesi Yalçın Cömert’e söz verildi. Cömert, Bandırma’nın sanayileşmesiyle beraber düzensiz göç aldığını ve bu göçün de çarpık kentleşmeye yol açtığını dile getirdi. Bandırma’nın imar durumu ile ilgili tarihsel ölçekte bilgiler sunan Cömert, “Sıkıntılı bölgelerimiz var. Bu yüzden yeni genişleme alanlarına ihtiyacımız var. 1/5000’lik planlar bir an önce yapılmalı. Belediyenin Edincik tarafından 230 dönüm, konut alanı olan bir arazisi var. Biz burada kentsel dönüşüm için alternatif bir alan yaratalım. Bunu Bandırma Belediyesi olarak biz yapalım. Bizim başka bir kurtuluşumuz yok. Lojistik alanları yaratarak kaynak aktaralım. Bu süreci hızlı bir şekilde atlatalım” dedi.

Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, “Kentsel Dönüşümü Mutlaka Gerçekleştirip Radikal Kararlar Almamız Gerekiyor”.

Konuşmacıların ardından Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, Bandırma’da deprem afeti ile ilgili radikal kararlar alınacağının altını çizdiği konuşmasını gerçekleştirdi. 2019 yılında göreve geldikten yaklaşık 3 ay sonra, Bandırma Belediye Meclisi’nin tarihinde ilk kez Deprem ve Doğal Afet Komisyonu’nu kurduklarını hatırlatarak konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, “Bandırma, büyük deprem riski altıda olan bir kent. Bu yüzden meclisimizin üzerine büyük bir sorumluluk düşüyor. Aklın ve bilimin ışığında, sağduyu, birlik ve beraberlik içinde ciddi kararlar almamız gerekiyor. Sadece Bandırma Belediyesi’nden değil, Büyükşehir Belediyesi’nden, valiliğine, kaymakamlığından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na kadar alınması gereken kararlar var. Bandırma’nın fiziki yapısı ve yapı stoğu başta olmak üzere birçok faktörden dolayı kentsel dönüşümü mutlaka gerçekleştirip radikal kararlar almamız gerekiyor” dedi.

1/5000’lik Planlar Bandırma’nın Geleceğidir

Kentsel dönüşümün önemine dikkat çekerek konuşmasına devam eden Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, “Kentsel dönüşümü gerçekleştirmek zorundayız. Büyükşehir’den 1/5000’lik planları bekliyoruz. Biz bunu 9 senedir bekliyoruz ve 1/5000’lik planlarımız Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan olumsuz görüş gelmesi sebebiyle durdu. Biz şu an kentsel dönüşümü gerçekleştirsek bile 1/5000’lik planlarımız olmadığı için insanlarımızı taşıyacak yerimiz yok. Bu planlar Bandırma’nın geleceğidir, kurtuluşudur. Bunu hep birlikte çözmeliyiz. Oluşturacağımız lojistik alandan gelecek kaynağı kentsel dönüşüm için kullanalım” sözlerine yer verdi.

Alacağımız Kararlar Evrak Üzerinde Kalmasın Somut Kararlar Olsun

Birlik ve beraberlik içinde hareket edilmesi ve herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini vurgulayan Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, “Burada alacağımız kararlar evrak üzerinde kalmasın, somut kararlar olsun. Radikal kararları alalım, hep beraber bu işi çözelim. Çünkü bu deprem kapıda. Bilim adamları bunu söylüyor. El birliğiyle bunu çözelim” diye konuştu.

Kesilen Kolona Rastlamadık

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra, Bandırma’da yaşayan vatandaşlar tarafından Bandırma Belediyesi’ne kesik kolon şüphesiyle 350’nin üzerinde müracaat yapıldığını belirten Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, “Gelen müracaatların tamamını inceledik. Kesilen hiçbir kolona rastlamadık. Tabi ki biz proje bazlı kontrol ediyoruz. Bandırma Belediyesi’nin bu noktada gözlemsel bakma yetkisi var” ifadesinde bulundu.

Bu Meclisin Tarihi Bir Sorumluğu Var

Yapılacak çalışmalar ile ilgili detayla bilgiler vererek konuşmasını noktalayan Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, “Bandırma’da 85 toplanma merkezimiz var. Hepsinin içinde gerekli malzemelerin bulunduğu konteyner oluşturulacak, duş ve tuvalet stoklanacak. Bu konu çok önemli, anlatılmaz yaşanır. Afet bölgesinde yaşanan sıkıntıları yerinde gördük. Afet birimi kurulacak, halk bilinçlendirilecek. Arama kurtarma ekibi kurulacak ve ekipmanlarımız güçlendirilecek. Yapı denetim firmaları tek, tek kontrol edilecek. Kaçak yapılar unutulsun, ilk şikâyette yıkılacak. Alt yapımızı da depreme hazırlayacağız. Hepsini el birliğiyle çözeceğiz. Hepimizin sorumluluğu var. Bandırma’nın risk haritası ortada. Biz bu radikal kararları almazsak yarın bu bizim önümüze çıkar. Çünkü bu afet yaşanacak” dedi.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.