CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Cumhurbaşkanlığı’na ve Millî Savunma Bakanlığı’na yönelttiği soru önergelerinde bölgemizdeki çatışmalardan alınabilecek en esaslı dersin, taarruz ve savunma kabiliyeti yüksek, etkin bir Hava Kuvvetine sahip olmanın..
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Cumhurbaşkanlığı’na ve Millî Savunma Bakanlığı’na yönelttiği soru önergelerinde bölgemizdeki çatışmalardan alınabilecek en esaslı dersin, taarruz ve savunma kabiliyeti yüksek, etkin bir Hava Kuvvetine sahip olmanın ulusal güvenlik için bir zorunluluk olduğunu belirterek, “KAAN MMU ve Milli savunma sistemlerinin inşasında en az 10 yıl geç kalındığı yönündeki değerlendirmeler doğru mudur?” diye sordu.
CHP Çanakkale Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Özgür Ceylan, Cumhurbaşkanlığı ve Millî Savunma Bakanlığı’na sorulması için Meclis Başkanlığı’na verdiği önergelerde, Türkiye’nin savunma sistemlerini gündeme getirdi. Özgür Ceylan, son dönemde Türkiye’nin yakın coğrafyasında meydana gelen savaşların, düşük yoğunluklu muharebelerin, devletler ve devlet dışı yapılar arasında meydana gelen çalışmaların savunma sanayiinin, gelişmiş hava savunma, füze ve muharip uçak yeteneklerinin önemini bir kez daha gündeme getirdiğini belirterek, “Bölgemizdeki çatışmalar ve çatışma riskleri benzer risklerin ülkemiz için de geçerli olduğunun kıymetlendirilmesine yol açmaktadır. Bölgemizdeki çatışmalardan alınabilecek en esaslı ders, taarruz ve savunma kabiliyeti yüksek, etkin bir Hava Kuvvetine sahip olmanın ulusal güvenliğimiz için bir zorunluluk olduğunu” ifade etti.
10 Yıl Geriden Mi Gidiliyor?
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, önergelerde milli gemi projesindeki vizyoner yaklaşımı KAAN MMU ve milli hava savunma sistemlerinde de gösterilip gösterilmediği hakkında bilgi isterken “Yoksa KAAN MMU ve Milli savunma sistemlerinin inşasında en az 10 yıl geç kalındığı yönündeki değerlendirmeler doğru mudur?” diye sordu. Türkiye’nin milli hava savunma sistemi içinde önemli bir yetenek olan “Siper” konusunda yapılan çalışmaların hangi aşamada olduğu hakkında bilgi isteyen Özgür Ceylan, “Bahse konu sistemin geliştirilmesi için harcanabilecek kaynaklar yerine S400 sistemi tedarik edilerek, mili hava savunma sistemimiz için ayrılabilecek kaynak heba mı edilmiştir?” diye sordu.
22 Yılda Sadece 30 Uçak Mı Alındı?
Önergelerde, 2002 yılından bugüne kadar kaç adet muharip uçağın Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil edildiğini soran Özgür Ceylan, “Son 22 yıllık dönemde sadece 30 adet muharip uçağın envantere girdiği doğru mudur? Eğer doğru ise bu hava kuvvetlerimiz ve ülke savunması için önemli bir zafiyet değil midir?” diye sordu. Özgür Ceylan soru önergelerinde, kamuoyunda yapılan tartışmalar vasıtasıyla edinilen bilgiye ve Türkiye’nin ana üretici ve yüklenicilerinden olduğu ileri sürülürken, proje dışı kalınan F35 muharip savaş uçağı projesine devam edilmesi ya da projeden çıkılması konusunda Devlet İradesinin kararının ne olduğu hakkında bilgi isterken, yabancı basında yer alan söylentilerin doğru olup olmadığını sordu. KAAN Millî Muharip Uçağının nihai harekât yeteneğini kazanana kadar ara çözüm olarak bildirilen Eurofighter ve F16 tedarik ve modernizasyon projesinin halihazırda ne durumda olduğu hakkında bilgi isteyen Özgür Ceylan, “Planlanan takvimde bir gecikme olacak mıdır?” diye sordu. Zaman zaman gündeme gelen insanlı uçakların artık harekât etkinliğinin kalmayacağına ilişkin söylemlerin KAAN MMU projesine yönelik konsantrasyonu olumsuz etkileyip etkilemediği hakkında bilgi isteyen Özgür Ceylan, “Bu konuya ilişkin Bakanlığınızın ve Savunma Sanayi Başkanlığının yaklaşımı nedir?” diye sordu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.