CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi İsmet Güneşhan, üniversite öğrencilerinin yaşadığı sorunlarına ilişkin meclis araştırma önergesi verdi. Güneşhan önergesinde şunlara değindi; “Üniversite yılları..
CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi İsmet Güneşhan, üniversite öğrencilerinin yaşadığı sorunlarına ilişkin meclis araştırma önergesi verdi. Güneşhan önergesinde şunlara değindi;
“Üniversite yılları bir genç için hayatın dönüm noktası niteliğindedir ve bu süreç akademik bir eğitim almaktan daha fazlasıdır. Kişisel gelişimin öne çıktığı, arkadaşlıkların, deneyimlerin yaşamı şekillendirdiği ve geleceğe dair umutların diri olduğu bir dönemdir.
Üniversite kampüsü, çeşitli kültür ve düşüncelerle donatılmış bir dünya gibidir. Üniversite, karşılıklı etkileşim halinde olan insanların oluşturduğu bir sistemdir ve aynı zamanda bu sistem sürekli değişim içinde olan bir sosyal ilişkiler ağıdır. Dersler, notlar ve sınavlar üniversite yaşamının sadece bir kısmını oluşturur. Belki de en önemli kısmı sınıf dışındaki deneyimlerdir. Kampüs içinde veya dışında birçok etkinlik ve kulüp bulunur. Bu organizasyonlar öğrencilere kendi ilgi alanlarına göre birçok fırsat sunarken gelece dair önemli kazanımlar sağlar.
Arkadaşlıklar da üniversite yıllarının vazgeçilmez bir parçasıdır. Kampüsten, sınıflardan, yurtlardan ve öğrenci kulüplerinden edinilen dostlar, ömür boyu süren dostluklara dönüşebilir. Kısacası üniversite yılları, bir genç için sadece eğitim almanın ötesindedir. Hayatın anlam kazandığı, sıkı dostlukların kurulduğu ve gençlerin kendini geliştirme fırsatı bulduğu bir dönemdir. Bu dönem, gençlerin geleceğe dair umutlarının yeşerdiği en önemli dönemdir.
Ülkemizde ise durum gençler için bu kapsamdan daha fazla çıkmaktadır. Çünkü mevcut iktidarın uyguladığı ekonomi politikaları sonucu meydana gelen sıkıntılar birçok genci sosyal yaşamdan koparmakta aktivitelerden uzaklaştırmaktadır. Bu durum, gençlerin sosyalleşme ve kişisel gelişim fırsatlarından da mahrum bırakmaktadır.
Ekonomik sıkıntılar gençlerin iş bulma çabalarını artırmakla kalmamış, depresyon ve kaygı bozukluklarını da beraberinde getirmiştir. Kısacası gençler geleceğe dair umutlarını yitirmektedir. Gençler, sadece eğitim hakkına değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel etkinliklere erişim hakkına da sahiptir.
‘Demli bir çay veya güzel aromalı bir kahve eşliğinde yapılan karşılıklı sohbetin getirdiği sosyalleşmeyi asla ihmal etmeyin.’ nasihatleri verilirken KYK bursu için 2 Bin TL reva görülmüştür. Gençler bu bursla temel ihtiyaçlarını mı karşılayacak, okul masraflarını mı? Yetersiz olan bu tutarı sosyalleşmek için mi kullanacak yoksa her şeyi bir kenara bırakıp ek iş mi yapacak?
Bu bağlamda üniversite öğrencilerinin yaşadığı ekonomi kaynaklı sıkıntıların sosyalleşmeye, eğitim ve gelecek hayatlarına nasıl etki ettiğinin incelenmesi için Anayasa’nın 98. ve TBMM iç Tüzüğü’nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.