Gelibolu’da tamamen hobi olarak cins tavuk yetiştiriciliği yapan 23 yaşındaki İbrahim Erkan’ın tek amacı, yetiştirdiği İspenç cinsi tavuk ve horozların tanınmasını sağlamak ve insanları bildilendirmek. Sultan, Türkiye kökenli bir tavuk..
Gelibolu’da tamamen hobi olarak cins tavuk yetiştiriciliği yapan 23 yaşındaki İbrahim Erkan’ın tek amacı, yetiştirdiği İspenç cinsi tavuk ve horozların tanınmasını sağlamak ve insanları bildilendirmek.
Sultan, Türkiye kökenli bir tavuk ırkıdır. Sultanlar, 1850 yılında Osmanlı Devleti’nden İngiltere’ye gitmiş, buradan da bütün dünyaya yayılmış. Osmanlı Devleti’nin izniyle adını Osmanlı sultanlarından almıştır.
Özellikleri:
Bu hayvan, bugün dünyada aranılan nadir bir süs tavuğu cinsidir. Siyah ve koyu gri renkleri varsa da bunlar pek bilinmez ve en çok bilinen rengi beyazdır. Başın üzerindeki tepeleri ve çene altındaki sakalları ile bütünlük içerisindedir. Bacakları paçalı ve beş tırnaklıdır. Mizacı sakin ve ortama kolay adapte olabilen bir cinstir. Senede ortalama 70 adet yumurta verir. Sultan horozları erkekleri yaklaşık 2 kg, dişileri ise 1,5 kg ağırlığındadır.
Kökeni şimdiki Türkiye toprakları olan ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde gayri müslümler tarafından yetiştirildiği bu nedenle isminin o dönemde gayri müslümlerden alınan bir çeşit tarım vergisi anlamına gelen “İspenç” kelimesinden türediği düşünülmektedir. Ayrıca Mersin ilinin Mut ilçesi yakınlarında yer alan Milattan sonra beşinci yüzyıla ait Dağ Pazarı Kilisesinin taban mozaiklerinde İspenç tavuğu figürlerinin bulunduğu ifade edilmekte.
Genel Görünümü küçük, minyatür ve dik bir vücut duruşuna sahiptir. Sakal ve yanak tüyleri belirgin ve birbirlerinden ayırt edilebilir. Paça tüyleri bol ve sık olmak üzere inciği tamamen kapatır. Her bir ayakta 5 parmak bulunur. Sakal epiteli (wattle/küpe) yok denecek kadar küçüktür. Canlı ve hareketli bir ırktır, horozları agresif mizaçlıdır.
İspenç Irkına Özgü Özellikleri:
Horozların göğüs kemiği kısa, göğüs kafesi yuvarlak ve geniştir. Genel vücut duruşu ise diktir. Boynu orta uzunlukta olup az kavislidir. Boyun tüyleri (yeleleri) omuzlara kadar uzun ve sakal tüylerine kadar uzanmaktadır. Sırt bölgesi uzun boyun tüyleri sebebiyle oldukça kısa görünümlü ve kavislidir. Omuzların aralığı geniş ve omuz yuvarlak görünümdedir. Kanatları orta uzunlukta, bedene yakın ancak yapışık değil ve kanat uçları biraz aşağıdayken kanatlar ise tamamen aşağı doğrudur. Vücuda dik olarak duran kanat ucunda ekstra parmak yapısı gözlenebilir.
Renk Varyasyonları:
Yarışmalara katılan İspençler EE tarafından kabul gören 17 renk kategorisinde değerlendirmeye alınmakta. Siyah, Beyaz, Buff, Blue, Gold, Splash, Kahve Rengi, Al (Kırmızı), Buff Mottled (Sarı Karyağdı), Black Mottled (Siyah Karyağdı), Brown Mottled (Kahverengi Karyağdı), Blue Mottled, Gold Mottled (Altın Karyağdı), Patridge (Keklik deseni), Porselen, Mille Fleur, Isabel.
Horozların canlı ağırlığı (25 hf yaş): 700 gram.
Tavukların canlı ağırlığı (25 hf yaş): 550 gram.
Kuluçka civciv ağırlığı: 24 gram.
Yumurta ağırlığı: 30 gram
Yumurta Rengi: Krem
Haber: Osman Okan