Gelibolu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 2’nci Kolordu Komutanlığı önündeki Atatürk Anıtında bir tören düzenlendi. Törende, Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı, 2’nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Gelibolu..
Gelibolu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 2’nci Kolordu Komutanlığı önündeki Atatürk Anıtında bir tören düzenlendi.
Törende, Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı, 2’nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar tarafından Atatürk Anıtına Çelenk sunuldu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından şiirler okundu ve Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar’ın günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.
Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar’ın konuşmasında; “Sayın Kaymakamım, Sayın Komutanım, Kuvayi Milliye’nin izinden, Zaferleri yazanların peşinde, Kurtuluş ve Kuruluşun Kahramanlarının yolundan giden Gelibolular Gelibolu’muzun Kurtuluşunun 100. Yılı kutlu olsun. Yeryüzünün ve gökyüzünün şahid olduğu, yüzümüzü ağartan bir dönemecin, yüzakımız olan bir günün yüzüncü yıl dönümünde sizleri saygı ve sevgiyle, büyük bir gurur ve onurla selamlıyorum.
Bugün Gelibolu’nun gurur günüdür. Bugün Gelibolu’nun bayramıdır. Bayramımız kutlu olsun sevgili Gelibolulular.
Değerli hemşerilerim, sevgili komşularım, Gelibolu, her ilçeye nasip olmayacak günlere tanıklık etti. Nice krallar ve liderler gördü. İlimden sanata, üretimden yönetime nelere şahit oldu.
Gelibolu; savaşı ve barışı yaşadı. Gelibolu’nun gururları ve hüzünleri oldu. İşte bugün, hüzün ve sevinç arasındaki dönemecin yıl dönümündeyiz.
Saygıdeğer Gelibolulular, İşte 100 yıl önce 26 Kasım karanlığın bittiği gündür. Tutsaklık, yerini özgürlüğe terk etmiştir. Gelibolu’da hüzün, yerini zafer mutluluğuna bırakmıştır.
26 Kasım; Prangaların kırılıp atıldığı, biçilen kefenin yırtılıp atıldığı bir gündür. Bu muhteşem ve parıldayan vakte kavuşmamız kolay olmadı. Mustafa Kemal liderliğindeki örgütlenme olmasaydı, Milli Mücadele olmasaydı, Kuvay-i Milliye olmasaydı bugün olmazdı.
Afyon ve Dumlupınar’la şekillenen, 30 Ağustosla, 9 Eylülle taçlanan, Mudanya ile tanımlanan zaferin adıdır 26 Kasım. Gelibolu’nun Kurtuluşunun hamuru, Ulusal Kurtuluş savaşıdır. Gelibolu’nun Özgürlük mayasını çalanlar, “Ya İstiklal ya Ölüm” diyenlerdir. Kurtuluşun adını koyanlar, askeri zaferleri siyasi zaferlerle onurlandıranlardır.
Gelibolu’nun bayramı, “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır” diyen
Mustafa Kemal Atatürk sayesindedir. Kurtuluş yolunu, Atatürk ve arkadaşları açtı. Zaferi, Anadolu’nun cefakâr halkı, kan ve terle kazandı. O zafer, İsmet Paşa ve arkadaşlarıyla, Mudanya’yla ve Lozan’la taçlandı.
O İnönü ‘ki, İnönü savaşlarında bizi Yunan zulmünden kurtarmıştır. Mudanya Mütarekesi’yle Gelibolu’yu, Trakya’yı ve boğazları kurtarmıştır.
O İnönü ‘ki; 2. Dünya savaşında bizi savaşın zulüm ve felaketinden, Köy Enstitüleri ile bizi cehaletten kurtarmıştır. İsmet İnönü’yü saygı ve rahmetle anıyorum.
Sevgili Gelibolulular, Bu zaferin mimarları çok özel insanlardır. Onlar, kadın erkek eşitliğini sağlayanlardır.
Cumhuriyeti kuranlardır. Fabrikaları açanlardır. Yönetimi demokrasiyle buluşturanlardır. Atatürk’tür. Atatürk ile yol yürüyenlerdir. Atatürk’ün izinden gidenlerdir. Geçen 100 yılın ardından bugün de onların izindeyiz.
Onlara olan borçlarımızı ne yapsak da ödeyemeyiz. Ama Gelibolu’yu hep birlikte daha da güzel günlere eriştirebiliriz. İşte Gelibolu Belediyesi bu sorumluluk duygusu içindedir.
Geçen 100 yılda Gelibolu küllerinden yeniden doğmuştur. Kültürel, doğal ve ekonomik değerleriyle örnek olmuştur.
Gelibolu, bugünden sonra da durmayacaktır. Bizlere emanet olan bu şehir daha da büyüyecektir.
Altını çizerek ifade edeyim ki, “Gelibolu Belediyesi olarak ilhamımız atalarımızdır”. Gelibolu’da atalarımız zorluk mu çekti? Biz de belediye olarak torunları için hayatı kolaylaştırıyoruz. Onlar bu topraklara kan mı döktü?
Biz de onların izinde bu topraklara ter döküyoruz. Onlar ayağa mı kalktı? Bizde Gelibolu’yu ayağa kaldırıyoruz.
Onlar vatan mı bıraktı? Bizde onların bıraktığı vatana, eserler bırakıyoruz.
Bu 26 Kasımda, Hizmet Birimlerimizi ortak bir alanda toplayarak, yeni bir tesis kurarak Gelibolu’nun hizmetine sunuyoruz. Bu yeni projemizi Gelibolu’yu kurtaran atalarımızın aziz hatıralarına da armağan ediyoruz.
Sözlerimi bitirirken; unutulmamalı ki Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Çünkü ardında minnet borcunun farkında, Cumhuriyete sarsılmaz bir inançla adanmış, Mustafa Kemal Atatürk’e yürekten bağlanmış
Gelibolulular vardır.
Yokluk içerisinde bize zafer armağan edenlere minnettarız. Onların emanetlerine bugünde yarında sahip çıkacağız.
Yaptığımız her bir işi, attığımız her bir adımı onlara sorumluluğumuzun gereği olarak yerine getiriyoruz. Mücadeleleri yolumuza ışık tutsun. Ruhları şad, mekânları cennet olsun.
Saygıdeğer Gelibolulular; Ulu önderimiz Atatürk ve arkadaşlarını saygı ve şükranla anıyorum. Gelibolu’muzun Kurtuluşunun 100. Yıl dönümü kutlu olsun.
Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar’ın konuşmasının ardından, 26 Kasım Gelibolu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verildi ve tören son buldu.
Haber: Osman Okan
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.