Son Dakika: Çanakkale Teknopark Anadolu’da Yine Zirvede *** Biga’da Uyuşturucu Operasyonu Yapıldı *** CHP’li Güneşhan: “Deprem Bölgesinde Eğitim Büyük Sorun!” *** Gazetecilerden İl Genel Meclisi Başkanı’na Ziyaret *** 101 Anne Yüzlerce Öğrenci İle Buluştu *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

Güneşhan: “Yurtlarda İnsani Koşullar Sağlanmalı”

CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi İsmet Güneşhan, KYK yurtlarındaki barınma ve beslenme sorunlarına ilişkin meclis araştırma önergesi verdi. Güneşhan önergesinde şunlara değindi;..

Güneşhan: “Yurtlarda İnsani Koşullar Sağlanmalı”
Yayınlanma: 381 Okuma

CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi İsmet Güneşhan, KYK yurtlarındaki barınma ve beslenme sorunlarına ilişkin meclis araştırma önergesi verdi.

Güneşhan önergesinde şunlara değindi; “İnsan vücudu yaşamsal fonksiyonlarını sürdürebilmek için sürekli olarak enerjiye ihtiyaç duyar. Nefes alma, kanın vücutta dolaşımı, hareket etme ve konuşma gibi tüm vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi için gerekli olan enerji beslenme yoluyla sağlanır. Vücudun ihtiyaç duyduğu miktarda ve düzenli olarak alınması genel sağlık durumunun korunmasında önemli rol oynar. İnsan vücudunda en çok enerji tüketen organ beyindir. Beyin, vücudun toplam enerji tüketiminin yaklaşık olarak % 20’sini oluşturur. Bu oran, beyin fonksiyonlarının sürdürülmesi, sinirsel iletişim, düşünme, hafıza, konsantrasyon ve diğer bilişsel süreçler içim gerekli olan yüksek enerji ihtiyacını yansıtmaktadır. Glikoz, beyin hücrelerinin ana enerji kaynağıdır. Gerekli olan glikoz vücut tarafından karbonhidratların sindirilmesiyle elde edilir. Beyin için bir diğer önemli besin öğesi ise omega-3 dür. Balık, chia tohumu, keten tohumu gibi besinlerde bulunan omega-3 yağ asitleri, bilişsel fonksiyonları destekler ve öğrenme yeteneklerini artırabilir. Meyve sebze tüketimi de beyin fonksiyonları için çok önemlidir. Meyve sebzelerde bulunan antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak beyin hücrelerini korurlar. Daha birçok besin grubu beynin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamaktadır.

Üniversite çağındaki bireylerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri ve iyi bir sağlık durumu elde edebilmeleri için dengeli ve düzenli bir beslenme alışkanlığı benimsemeleri önemlidir. Yapılan çalışmalar doğrultusunda dengeli ve düzenli beslenmenin akademik başarı üzerindeki etkileri yadsınamayacak bir gerçektir. Sağlıklı bir yaşam tarzı, üniversite çağındaki bireylerin genel sağlıklarını ve akademik başarılarını olumlu yönde etkilemektedir. Dengeli ve düzenli bir beslenme alışkanlığı benimsemek, hem fiziksel hem de zihinsel sağlıklarını sürdürebilmeleri için büyük önem taşımaktadır. Dengeli beslenme aynı zamanda stresle başa çıkma yeteneğini de artırmaktadır. Bu da üniversite çağındaki bireylerin sınav dönemlerinde ve akademik süreçlerde daha iyi performans göstermelerine yardımcı olmaktadır.

Sosyal devletin en önemli özelliklerinden biri de talep eden öğrencilerin barınma ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamasıdır. Bu nedenle sadece yurtlarda konaklamanın dışında, insani koşulların sağlanması da devletin görevidir. Oysa ülkemizde sosyal devletin bu koşulu sağlanamamaktadır.

Geçtiğimiz haftalarda Isparta Süleyman Demirel Doğu Kampüsü’ndeki Bediüzzaman Said Nursi KYK Kız Öğrenci Yurdunda kalan öğrenciler, tavuk yemeğinden etkilenerek gıda zehirlenmesi şüphesiyle yurtta kalan 117 öğrenci hastanelere başvurmuştur. Birkaç gazete haberine göre; “15 Kasımda Denizli Biruni KYK yurdunda yemeğin içinden kurt çıkarken, Karabük Bahaddin Gazi KYK yurdunda öğrencilere yemek çiğ olarak verildi. 17 Kasımda Kütahya Gediz Kız KYK yurdunda yemeğin içinden kurt çıkarken, İzmir Ege KYK Kız yurdunda da yemeğin içinden salyangoz, Ardahan Niyazi Mısri yurdunda ise yemeğin içinden cam çıktı. 18 Kasımda Bolu Seyit Avşar KYK yurdunda öğrencilere böcekli domates verildi. 19 Kasımda Beşiktaş KYK yurdunda yemeğin içinden kurt, Tekirdağ KYK yurdunda yemeğin içinden poşet çıktı. 20 Kasımda Kırklareli Evladı Fatihan Kız KYK yurdunda böreklerin içinden kürdan ve saç çıktı”. Yurtlarda kalan gençler gerekli olan besinleri alamazken birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalmaktadır.

Bu bağlamda; KYK yurtlarındaki barınma koşullarının ve özellikle verilen yemeklerin mevzuata ve insani yaşam koşullarına uygunluğunun ve öğrencilerin sağlığına etkilerinin tespitinin yapılmasını Anayasa’nın 98. ve TBMM İç Tüzüğü’nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz”.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.