Tarım ve gıda sektöründe erken aşama kadın girişimcileri desteklemeyi amaçlayan Gıda ve Tarımda Değişim Yaratan Kadın Girişimci Programı (EWA) kuluçka programının, 2021 yılı sonuçları açıklandı. Aslıhan Çoban meyve suyu üreticilerinin..
Tarım ve gıda sektöründe erken aşama kadın girişimcileri desteklemeyi amaçlayan Gıda ve Tarımda Değişim Yaratan Kadın Girişimci Programı (EWA) kuluçka programının, 2021 yılı sonuçları açıklandı.
Aslıhan Çoban meyve suyu üreticilerinin atıklarını antioksidan yapıdaki hammaddeye dönüştürülerek hammadde ihtiyacının karşılanması ve atıkların değerli malzemeye dönüştürülerek yeniden kullanıma kazandıran Oxypome ile 10.000 Euro’luk büyük ödülün sahibi oldu. Aygen Savaş Alkan ise tarım ürünleri ile mikroalgleri eşzamanlı olarak yüksek su ve hasat verimliliğiyle yetiştiren Kybele’s Garden girişimi ile program kapsamında 2. seçilerek 5.000 Euro’luk ödüle layık görüldü.
2022 Yılı Hedefi: Özel Sektör Desteğinin Artması
Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT)’nin alt oluşumu olan EIT Food liderliğinde oluşturulan EWA programının Türkiye ayağında, gıda ve tarımda dönüşüm yaratacak inovatif çözümlere sahip 13 kadın girişimci değerlendirmeye alındı. Temmuz 2021 ile başlayan süreçte kadın girişimciler, ihtiyaçlarına özel hazırlanan 10 eğitimin yanı sıra aralarında Anadolu Efes, Ostim Teknopark ve Hub21’in yer aldığı yenilikçi kurumlardan 1-1 mentorluklar aldı ve uzman mentorlarla bir araya geldi. Toplam 20 mentordan 250 saatin üzerinde mentorluk desteği aldı. Girişimciler ayrıca EIT Food’un gerçekleştirdiği Global EWA Network etkinliğine katılarak diğer ülkelerdeki EWA girişimcileri ile tanışma imkanı buldu.
EWA programının bu seneki kazananlarının belirlendiği Demo Günü’ne, bir sosyal girişimci ve şef olan Ebru Baybara Demir ana konuşmacı olarak katıldı. Sunuculuğunu G2O Consulting Kurucusu Göksemin Gökalp Özdemir’in gerçekleştirdiği Demo Day’in panelistleri ise MGA Tarımsal Danışmanlık Kurucusu Merve Gülistan Aydın, Sage Botanics Kurucusu Ezgi Erkan ve Narköy Yönetici Ortağı Ozan Kuşçu oldu. Bu özel günün jüriliğini ise APY Ventures’dan Semiramis Kulak, Mesmerise’dan Erenşah Ayanlar ve Geometri Melek Yatırım Ağı’ndan Melih Efeoğlu gerçekleştirdi.
Bu yılki faaliyetlerini başarıyla tamamlayan programın, 2022 yılı çalışmalarında da özel sektörden daha fazla destek alması hedefleniyor. Programa katılan paydaş kurum sayısının artması, yenilikçi ve fark yaratan projelerin bir adım öteye taşınmasına olanak tanıyor.
Tarımda ve Gıdada Değişim Yaratan Kadınlar
Türkiye’de Foodback, Impact Hub İstanbul ve Topraktan kurumları ile işbirliği sonucu gerçekleştirilen EWA programına katılan diğer kadınlar ve projeleri ise şunlar oldu:
Ayşe Sultan Kurt – Bionova – Bionova gıda endüstrisinde açığa çıkan gıda atıklarının katma değerli ürünlere dönüştürülmesini sağlamaktadır.
Elif Nisa Güler, Şeyma Alan – ConFarm – ConFarm, taze ve sağlıklı yiyecekler sunmak için evlerden beton meydanlara kadar her yere kurulabilen özel saydam konteynırlarda hidroponik üniteler üretmektedir.
Aylin Kalafatoğlu – Dr. Aronia – Dr. Aronia, Aronia meyvesi üretmekte ve bu meyveyi çeşitli ürünlere dönüştürmektedir.
Esra Kübra Elden, Rabia Nart – Foodpier – Foodpier, sağlıklı ve özel beslenme tercihleri için yapay zekaya dayalı yüksek düzeyde kişiselleştirilmiş sipariş uygulamasıdır.
Simge Kayapınar – FoodSciComm – FoodSciComm, gıda ve beslenme alanında bilim ve toplum arasındaki uçurumu kapatmak için akademi, gıda endüstrisi ve paydaşlarını bir araya getirip iletişimi güçlendirmeyi hedefleyen; yeni nesil, güvenilir, bilimsel ve anlaşılır bilgileri tüketicilere doğru iletişim yöntemleri ile iletmeye yardımcı bir sosyal girişimdir.
Aygen Savaş Alkan – Kybele’s Garden – Türkiye’nin ilk biyoponik tarım girişimi olan Kybele’s Garden, tarım ürünleri ile mikroalgleri eşzamanlı olarak yüksek su ve hasat verimliliğiyle yetiştirmektedir.
Ebru Gülşah Güven – Lunch Factor – Lunch Factor; ofisler ve çalışan kişiler için kaliteli malzemelerle hazırlanmış özelleştirilebilir, sağlıklı ve paketli öğle yemeği servisi yapmaktadır.
Elif Özcü, Merve Yetiş – MALTY – Malty; hammaddesinde bulunan maltlanmış tahıllar ve geri kazandırdığı malt posası ile ürünlerini zenginleştiren sürdürülebilir bir gıda markasıdır.
Merve Atalay – MAPLA – MAPLA, gıda atıklarından biyoplastik ve kompost gübre üretimi yapmaktadır. Aslıhan Çoban – Oxypome – Medhom firmasının geliştirmiş olduğu Oxypome projesi ile meyve suyu üreticilerinin atıklarını antioksidan yapıdaki hammaddeye dönüştürülerek kozmetik ve organik ürün üreticisi firmaların hammadde ihtiyacının karşılanması ve atıkların değerli bir malzemeye dönüştürülerek yeniden kullanıma kazandırılması amaçlanmaktadır.
EWA programına katılmak için girişimcilerin faaliyetlerini en fazla 2 senedir yürütmeleri bekleniyor. Tarım ve gıda sektörlerinde etki yaratacak yenilikçi bir fikre sahip olmak veya erken aşama girişim sürecinde yer almak gerekiyor. Şirketleşme aşamasını tamamlamış girişimcilerin ise şirket kurulum aşamasından itibaren en fazla 30.000 Euro yatırım almış olmaları bekleniyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.