Son Dakika: Çanakkale Teknopark Anadolu’da Yine Zirvede *** Biga’da Uyuşturucu Operasyonu Yapıldı *** CHP’li Güneşhan: “Deprem Bölgesinde Eğitim Büyük Sorun!” *** Gazetecilerden İl Genel Meclisi Başkanı’na Ziyaret *** 101 Anne Yüzlerce Öğrenci İle Buluştu *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

Kışın Yüz Kızarıklığı ve Kuruluğu İçin İpuçları

Kış aylarında yüzünüzde kızarıklık, kuruma ve kabuklanma gibi sorunlar mı yaşıyorsunuz? Bunun nedeni düşündüğünüzden çok farklı olabilir. Dermatolog Dr. Babür Süer, kış aylarında en sık karşılaşılan cilt sorunlarından biri olan..

Kışın Yüz Kızarıklığı ve Kuruluğu İçin İpuçları
Yayınlanma: 422 Okuma

Kış aylarında yüzünüzde kızarıklık, kuruma ve kabuklanma gibi sorunlar mı yaşıyorsunuz? Bunun nedeni düşündüğünüzden çok farklı olabilir. Dermatolog Dr. Babür Süer, kış aylarında en sık karşılaşılan cilt sorunlarından biri olan seboreik dermatiti ve bu durumu nasıl yönetebileceğinizi anlatıyor.

Seboreik Dermatiti Nedir?

Seboreik dermatit, özellikle kış aylarında sık görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Yüz, saçlı deri, kaşlar ve burun çevresinde kızarıklık, kabuklanma ve kepeklenme ile kendini gösterir. Dr. Babür Süer’e göre bu rahatsızlık, cildin yüzeyinde sayısı artan bazı mantarlara karşı gelişen tepkisel bir yanıttır ve soğuk havalarla birlikte semptomlar genellikle şiddetlenir.

D Vitamini ve Güneşin Önemi

D vitamini, cilt sağlığı için oldukça önemlidir. Kış aylarında güneş ışığının azalması, D vitamini seviyelerini düşürerek seboreik dermatit semptomlarını artırabilir. Dr. Babür Süer, “Güneş ışığı ve D vitamini, cilt inflamasyonunu hafifletebilir. Kış aylarında D vitamini eksikliği ve stres, durumu daha da kötüleştirebilir” diyor.

Seboreik Dermatiti Neler Tetikler?

Kış aylarında soğuk hava, kapalı alanlarda uzun süre kalmak ve güneşten mahrum olmak bu durumu kötüleştirebilir. Ayrıca Dr. Babür Süer’e göre stres, bu hastalığın en sık görülen tetikleyicilerinden biridir. Yoğun stres, yorgunluk ve uykusuzluk gibi psikolojik faktörler, seboreik dermatitin ortaya çıkmasını veya mevcut durumun kötüleşmesini tetikleyebilir.

Tedavide Şampuanlar ve Mikrobiyomun Rolü

Seboreik dermatit tedavisinde mantara etkili şampuanlar, harici losyon ve kremler kullanılır. Dr. Babür Süer, ayrıca cilt mikrobiyomunun dengesinin önemine dikkat çekiyor. Probiyotik kremler, cilt sağlığını destekleyebilir. Son araştırmalar, bu tür tedavilerin semptomları hafifletebileceğini gösteriyor.

Hastaya Özel Tedavi Uygulanmalı

Seboreik dermatit tedavisi kişiye özel olmalıdır. Doğru şampuan ve kremler kullanmanın yanı sıra, stres azaltma teknikleri de faydalı olabilir. Dr. Süer, hastaların kişiye özel bir tedavi planı oluşturmak için bir dermatoloğa danışmalarını öneriyor.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.