Marmara Denizi’nde müsilaj (deniz salyası) son günlerde yeniden gündeme geldi. Uzmanlar tarafından yapılan kapsamlı araştırmalar, müsilajın 2021 yılındaki yoğun dönemine benzer bir risk taşıdığı ortaya koyuluyor. Bilim insanlarnın Marmara Denizi’nde..
Marmara Denizi’nde müsilaj (deniz salyası) son günlerde yeniden gündeme geldi. Uzmanlar tarafından yapılan kapsamlı araştırmalar, müsilajın 2021 yılındaki yoğun dönemine benzer bir risk taşıdığı ortaya koyuluyor.
Bilim insanlarnın Marmara Denizi’nde 10 gün boyunca 60 farklı istasyonda incelemeler gerçekleştirdiği, çeşitli derinliklerden alınan numuneler ve yüksek çözünürlüklü deniz araçlarıyla toplanan veriler, müsilajın nedenlerini ve yayılımını detaylı bir şekilde ortaya çıkarıyor.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, kirlilik, tuzluluk, sıcaklık, klorofil ve oksijen seviyelerindeki değişimler müsilaj oluşumunu fazlasıyla tetikliyor.
Müsilaj Yayılıyor Etkileri Artıyor
Müsilaj, özellikle Bursa’nın Mudanya sahilinde yoğunlaşarak su yüzeyinde köpüksü bir tabaka oluştururken benzer görüntüler Çanakkale Boğazında da görülüyor. Uzmanlara göre müsilaj şu anda deniz yüzeyinden çok, 20-30 metre derinlikte yoğunlaştı.
Deniz Ekosistemi ve Balıkçılık Tehdit Altında
Bilim insanlarına göre, müsilajın önlenmesi için ileri biyolojik arıtma sistemlerinin hızla devreye alınması gerekiyor. Bu bağlı olarak Karadeniz’den gelen su miktarındaki azalma ve iklim değişikliğiyle artan kuraklık, Marmara Denizi’ndeki müsilaj riskini artırıyor.
Haber: Osman Okan
#MarmaraDenizi #Müsilaj #Gelibolu #Çanakkale #Ekosistem #Balıkçılık #Karadeniz
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.