CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, kamu eliyle 8 yıldır mağdur edilen 12. ASTTASAK Taburu kursuna katılmaya hak kazanan ve söz konusu kursu başarılı bir şekilde bitirip astsubay çavuş olarak mezun..
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, kamu eliyle 8 yıldır mağdur edilen 12. ASTTASAK Taburu kursuna katılmaya hak kazanan ve söz konusu kursu başarılı bir şekilde bitirip astsubay çavuş olarak mezun olan gençlerimizin sorunlarını gündeme getirdi.
Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler’in cevaplaması için Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde, “Kara Kuvvetleri Komutanlığı dış kaynaktan muvazzaf astsubay temini kapsamında 2015 yılında EDOK tarafından yapılan yazılı sınavdan 70 ve üstü alan, spor ve sözlü aşamaları başarılı bir şekilde geçerek askeri hastanelerden muvazzaf astsubay olur raporu alan son personeller olarak 70 bin lisans mezunu arasından geçerek 12. ASTTASAK Taburu kursuna katılmaya hak kazanan ve söz konusu kursu başarılı bir şekilde bitirip astsubay çavuş olarak mezun olan gençlerimizin atamaları neden yapılmamıştır? Mağdur edilmiş personelin dosyaları incelenerek FETÖ/PDY bağlantısı olmayanların atamalarının yapılması için daha kaç 8 yıl geçmesi gerekmektedir?” diye sordu.
CHP Çanakkale Milletvekili ve Millî Savunma Komisyonu Grup Sözcüsü Özgür Ceylan, 15 Temmuz FETÖ darbe teşebbüsü ve sonrasında ilan edilen OHAL sürecinde 29 Ekim 2016 tarihinde yayınlanan 675 sayılı KHK’nın 6. maddesi ile kursu başarılı bir şekilde bitiren kursiyerlerin nasbının yapılmadığını, atamaları iptal edildiğinden zaman ve emek vererek kazandıkları rütbelerini alamamış ve 8 senedir Türk silahlı Kuvvetlerinin şerefli üniformasını giyememiş bu gençlerin 8 yıldır atama ve terfi bekliyor oluşlarını Meclis gündemine taşıdı.
Özgür Ceylan, Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler’in cevaplaması için Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede sürecin adil yargılanma hakkını ihlal ettiğine ilişkin Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda yeniden yargılanma için Mezun kursiyerlerin idare mahkemelerine yaptıkları başvurularında ise mahkemelerin; Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonuna gönderilmesine… karar verdiklerini belirterek “MSB bünyesinde faal bir OHAL komisyonu bulunmakta mıdır? Şayet var ise mahkeme tarafından komisyona sevk olunan nasıpları yapılmayarak mağdur edilmiş personelin dosyalarına hangi takvim içerisinde bakılacak ve konu sonuca bağlanacaktır?” diye sordu.
12. ASTTASAK kursiyerlerinden yaklaşık 50 kişinin TSK bünyesinde uzman çavuş olarak görev yaparken kursa katıldığı ve diğer kursiyerler gibi başarı ile dönemi tamamladıkları bilinmektedir. Ancak taburdaki dış kaynaktan muvazzaf astsubay temini kapsamında kursa alınanlarda olduğu gibi bu uzman çavuşlarında astsubaylığa nasıpları yapılmamıştır. Fakat ilginç bir uygulama ile birliklerinde uzman çavuş olarak görev yapmaya devam etmişlerdir. Bunlardan bazıları sonraki yıllarda tekrar astsubay hazırlama kurslarına katılarak astsubay olmayı başarmış ve hatta içlerinde subay olanlar dahi olmuştur diyerek durum hakkında bilgi isteyen Özgür Ceylan, “12. ASTTASAK kursiyeri olup 2016’da astsubaylığa naspedilmeyen görevdeki 50 uzman çavuştan kaçı subay ve astsubay olmuştur? Hak ettikleri halde nasıpları yapılmayan yaklaşık 15 uzman çavuş olduğu ifade edilmektedir. Bu uzman çavuşlara uzman astsubay mı denilecektir?” diye sordu.
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, “12. Dönem kursiyerleri sürdürdükleri hukuk mücadelesi sonucunda anayasa mahkemesince nasıpları yapılmayan kursiyerlerin durumunun hem mahkemeler hem de OHAL komisyonu tarafından incelenmemesinin adil yargılanma hakkı kapsamındaki mahkemeye erişim hakkını ihlal ettiğine ve yeniden yargılama yapılmasına karar verilmiştir. 12. ASTTASAK kursunu başarı ile bitiren ve ihraç edilmemiş bu personelin hakları olan Astsubay Çavuş rütbelerine nasıplarının yapılmasına yönelik olarak haklarını almalarının takipçisi olacağız” dedi.
Ayrıca bakanlığa yönelttiği şu sorulara da yanıt isteyen Ceylan günün sonunda haklı olanın kazanacağına inanıyorum dedi.
12. ASTTASAK kursunu başarı ile bitiren ve ihraç edilmemiş bu personelin hakları olan Astsubay Çavuş rütbelerine nasıplarının yapılmasına yönelik bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır?
12. ASTTASAK kursiyerleri ile ilgili olarak kurumların nihai kararı erteleme alışkanlığının sonunda mahkemeler mezun kursiyerlerin nasıplarının yapılmasına ve geçen 8 yıllık zaman zarfındaki maddi manevi kayıplarının faizi ile birlikte ödenmesine hükmettiğinde, kamunun gerek bu personelin işgücünden yararlanamadığı sürece oluşan zararı ve gerekse yaklaşık bin kişiye ödenecek toplu tazminat dolayısıyla ortaya çıkacak kamu zararının hukuki sorumluları kimler olacaktır? 12. ASTTASAK kursiyeri olup 2016’da astsubaylığa naspedilmeyen görevdeki 50 uzman çavuştan kaçı subay ve astsubay olmuştur? Hak ettikleri halde nasıpları yapılmayan yaklaşık 15 uzman çavuş olduğu ifade edilmektedir. Bu uzman çavuşlara uzman astsubay mı denilecektir?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.