Türkiye’de eğitimin başladığı bu günlerde uzmanlar aileleri uyarıyor. 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında okul döneminde öğrenciler için kuruyemişle protein ve sağlıklı yağlar tüketmenin önemli olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, çocukların sağlığı ve..
Türkiye’de eğitimin başladığı bu günlerde uzmanlar aileleri uyarıyor. 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında okul döneminde öğrenciler için kuruyemişle protein ve sağlıklı yağlar tüketmenin önemli olduğu belirtiliyor.
Uzmanlar, çocukların sağlığı ve hücresel beslenmeleri için mutlaka kuruyemiş tüketmelerini, öğrencilere yönelik hazırlanan beslenme çantasında; Ceviz, fındık, badem, ay ve kabak çekirdeği, kaju tüketiminin günlük olmasını öneriyor. Uzmanlar ayrıca velilere tüketim yapmadan önce çocukların alerji testlerinin yapılmasını gerektiğini de belirtiyorlar.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ersin Özdemir; “Kuruyemiş alışverişi yaparken bazı kriterlere dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle kuruyemişler içerisindeki EPA, DHA ve OMEGA 3 yağ asitleri barındırması gerekiyor” diyerek şunları söylüyor.
Kuruyemiş tüketiminde ilk sırada ceviz geliyor. Günlük olarak çocuklarınıza en az 2 tane ceviz yedirmeye dikkat etmemiz gerekiyor. Ceviz öğrencilerin derslere odaklanmasında destek olacaktır. Fındık tüketilmesi de çocuklarımız için çok faydalı. Fındık hem Omega 3, hem Omega 9 açısından çok zengin bir kuruyemiş. Özellikle E vitamini içeriğinden dolayı cildin korunması ve çocukların ders performansının artmasında etkili.
Badem için yağlı tohumların kralı diyebiliriz. Özellikle içindeki sağlıklı yağ asitleri açısından önem arz ediyor. Ay çekirdeği ya da kabak çekirdeği tüketmede fayda görüyoruz. Bu gıdalar aynı zamanda yoğun ders programında çocukların hayata bağlanmasını, hevesli olmasını, mutlu olmasını sağlayacaktır. Yine bunların yanına kuru meyveler ekleyebilirsiniz. Kuru meyve alırken bazı kriterlerimiz olacak. Tüketimde mutlaka kaju da olmalıdır.
“Türk Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Derneği verilerine göre, gün içerisinde alınan besin öğelerinin % 45-60’ının karbonhidratlardan, % 10-30’unun proteinlerden ve % 25-39’unun da yağ kaynaklarından oluşması gerektiği belirtiliyor” diyen Diyetisyen Yağmur Ayaz da şunları söylüyor.
“Güne başlarken kahvaltı oldukça kritiktir. İdeal bir kahvaltı tabağında, protein kaynakları olarak yumurta ve peynir; karbonhidrat kaynakları olarak tam tahıllı ekmek, taze yeşillikler, bal veya tahin pekmez; yağ kaynakları olarak zeytin ve çiğ kuruyemişler (badem, ceviz, fındık, kaju) yer almalıdır.
Gün içinde teneffüslerde harcanan enerji nedeniyle çocukların karınları sıkça acıkır. Bu noktada, evden bir kabın içinde getirilecek kuru meyve ve kuruyemişler pratik bir atıştırmalık alternatifi sunar. Hatta ev yapımı keklerde şeker yerine dut kurusu, kuru medine hurması, kuru incir veya kuru kayısı gibi besleyici malzemeler kullanarak sağlıklı atıştırmalıklar hazırlanabilir.
Okul dönüşü çantalar kapının önünde bırakıldıktan sonra, yiyecek arayan çocuklar için akşam yemeği saati erken olduğundan bir ara öğün eklemek faydalı olacaktır. Ara öğün tercihlerinde çiğ kuruyemişler, kuru meyveler, taze meyveler, süt, yoğurt ve kefir yer alabilir. Evde yapılan granola barlar veya enerji topları, kuruyemişler ve kuru meyvelerle zenginleştirilerek hem lezzetli hem de besleyici bir alternatif sunabilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.